Schaamteloze Juan Carlos

Enkele weken geleden ging het nieuws de hele wereld over: koning Juan Carlos zou duizenden minnaressen hebben gehad. Deze maand komt het boek uit waarin al die affaires uit de doeken worden gedaan. Wat daarbij interessant is: de auteur zegt dat hij zijn informatie heeft uit dossiers van de geheime dienst. Het boek legt, dat is nu al duidelijk, opnieuw een bom onder het toch al zo aangetaste aanzien van de Spaanse monarchie.

Het fraudeschandaal rond Iñaki Urdangarin, die inmiddels tot zes jaar cel is veroordeeld, heeft al veel schade toegebracht. De schoonzoon van Juan Carlos was betrokken bij het wegsluizen van miljoenen aan subsidiegelden en hij en zijn echtgenote leefden daar ruim van. Zet daarnaast een koning die de ene minnares na de andere heeft en de koninklijke familie is allesbehalve een gezin om tegen op te kijken.

In Spanje is de monarchie dan ook minder populair dan in de Noord-Europese landen, maar vanaf het aantreden van koning Felipe en koningin Letizia wordt hard aan gewerkt om het imago te verbeteren. De koning en koningin stellen zich op als een koningspaar van het volk. Ze zijn toegankelijk, sympathiek en vooral heel normaal. Dat wordt gewaardeerd.

Maar Felipe en Letizia worden nog steeds in de wielen gereden, nota bene door Juan Carlos zelf. Hij presteerde het afgelopen week naar Ierland te reizen in gezelschap van een van zijn vroegere minnaressen. Binnenhuisarchitecte Marta Gayá zou zelfs zijn grootste liefde zijn geweest en recent zou de romance weer helemaal zijn opgebloeid.

Menselijk gezien valt zoiets misschien nog te begrijpen: ook een koning heeft recht op liefde. Maar Juan Carlos is officieel nog getrouwd met Sofía, die de buitenechtelijke affaires van haar man al decennialang lijkt te moeten tolereren. Waarom gaan die twee niet alsnog scheiden om de jaren die ze nog hebben in elk geval niet meer veroordeeld te zijn tot het ophouden van de schone schijn, wat zo langzamerhand alleen nog maar schadelijk is voor de geloofwaardigheid van het koninklijk huis?

En waarom is Juan Carlos ook niet wat voorzichtiger? Hij woont in paleizen met beveiligers voor de deur. Daar kan hij iedereen ontvangen zonder dat de buitenwereld hem ziet. Maar door zich in het openbaar met zijn vermeende grote liefde te laten zien, manoeuvreert hij niet alleen zijn echtgenote in een weinig benijdenswaardige positie, hij zorgt wéér voor negatieve publiciteit rond het Spaanse koningshuis. En daarmee treft hij zijn zoon en zijn kleindochter, die op een dag koningin van Spanje moet worden. Juist van een koning die zelf de kans kreeg het koningschap te herstellen, mag toch verwacht worden dat hij de toekomst van de monarchie serieus neemt. 

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen