Koningsdag Amersfoort 2019

In beeld: Koningsdag door de jaren heen

Bijna geen markantere dag te bedenken dan Koningsdag, van alle feestdagen in ons kleine land. De vreugde, de doorgaans goede sfeer, al het oranje en natuurlijk het bezoek van onze koninklijke familie aan een stad of regio. We blikken eens even terug op voorbije jaren. Oranje boven!

Jarenlang gevierd op 30 april. Toen heette het nog Koninginnedag. Dat was het geval van 1949 tot 2013. In die jaren werd eerst de verjaardag van Juliana – koningin tussen 1948 en 1980 – en daarna die van Beatrix gevierd. Beatrix is eigenlijk op 31 januari jarig, maar uit respect voor haar moeder hield ze Koninginnedag op 30 april in stand.

En vanaf 2014 is het uiteraard Koningsdag geworden, omdat we sinds 2013 een koning hebben. In 2013 werd nog nét een Koninginnedag gevierd. Daarna werd 30 april vervangen voor 27 april, de daadwerkelijke verjaardag van Willem-Alexander. Vorig jaar, in 2020, werd de viering ervan ongekend anders. Toen was de coronapandemie reeds een feit. En maakten we er met z’n allen Woningsdag van.

Tijd om eens terug te blikken naar andere, veelal onbezorgde jaren. Heerlijk, genieten van die kiekjes van toen. Van koekhappen tot XX

Beatrix op een ander soort troon! Te midden van optredende kinderen, genietend van ‘haar’ dag.

Koninginnedag Beatrix Met Kinderen

In 2014 vierde Willem-Alexander zijn eerste nationale feestje. Dat was toen in Amstelveen en De Rijp, Noord-Holland.

Koningsdag 2014 Willem Alexander En Máxima

Aandoenlijk kiekje uit 1981. Willem-Alexander krijgt iets te snoepen van zijn moeder. Koekhappen is het niet, maar lekker is het wel!

Koninginnedag 1981 Willem Alexander En Beatrix

Toen Juliana koningin was, was een bordesmoment (inclusief fotoshoot) heel gebruikelijk op Koninginnedag. Ook mochten schoolkinderen langskomen en een groet brengen.

Koninginnedag Juliana

Natúúrlijk mag een foto van het oer-Hollandse koekhappen niet ontbreken. Het is de afgelopen jaren geen gebruik meer, maar hier nog wel. Helaas moeten we het alweer een tijd zonder prins Friso stellen, die op deze foto nog wel te zien is – samen met Mabel.

Koninginnedag Koekhappen

Bijzondere foto van Koninginnedag in Suriname. Met Juliana en Bernhard. Wat zal hij het warm hebben gehad, zo strak in het pak.

Koninginnedag Suriname Juliana En Bernhard

En tenslotte deze viering, in Amersfoort. De laatste ‘normale’ Koningsdag. Want inmiddels weten we dat zowel 2020 als 2021 geen grootse viering van de feestdag kende/zal kennen.

Koningsdag In Amersfoort Máxima Anp

LEES OOK:

Hoe leuk: fotootje van Kate als kleuter

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Beeld: Koninklijk Huis / RVD, ANP / Robin Utrecht, Atria, Instagram @koninklijkhuis

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen