Koningsdag Amersfoort 2019

In beeld: Koningsdag door de jaren heen

Er is geen leukere dag te bedenken dan Koningsdag. De vreugde en alles en iedereen in het oranje. We blikken eens terug op voorbije jaren.

Jarenlang werd Koningsdag gevierd op 30 april. Toen heette het nog Koninginnedag. Dat was het geval van 1949 tot 2013. In die jaren werd eerst de verjaardag van Juliana – koningin tussen 1948 en 1980 – en daarna die van Beatrix gevierd. Beatrix is eigenlijk op 31 januari jarig, maar uit respect voor haar moeder hield ze Koninginnedag op 30 april in stand.

En vanaf 2014 is het uiteraard Koningsdag geworden, omdat we sinds 2013 een koning hebben. In 2013 werd nog nét een Koninginnedag gevierd. Daarna werd 30 april vervangen voor 27 april, de daadwerkelijke verjaardag van Willem-Alexander.

Tijd om eens terug te blikken naar andere, veelal onbezorgde jaren. Heerlijk genieten van die kiekjes van toen. Van koekhappen tot de kinderen die Juliana kwamen toezingen op Soestdijk.

Beatrix op een ander soort troon! Te midden van optredende kinderen, genietend van ‘haar’ dag.

Koninginnedag Beatrix Met Kinderen

In 2014 vierde Willem-Alexander zijn eerste nationale feestje. Dat was toen in Amstelveen en De Rijp, Noord-Holland.

Koningsdag 2014 Willem Alexander En Máxima

Aandoenlijk kiekje uit 1981. Willem-Alexander krijgt iets te snoepen van zijn moeder. Koekhappen is het niet, maar lekker is het wel!

Koninginnedag 1981 Willem Alexander En Beatrix

Toen Juliana koningin was, was een bordesmoment (inclusief fotoshoot) heel gebruikelijk op Koninginnedag. Ook mochten schoolkinderen langskomen en een groet brengen.

Koninginnedag Juliana

Natúúrlijk mag een foto van het oer-Hollandse koekhappen niet ontbreken. Het is de afgelopen jaren geen gebruik meer, maar hier nog wel. Helaas moeten we het alweer een tijd zonder prins Friso stellen, die op deze foto nog wel te zien is – samen met Mabel.

Koninginnedag Koekhappen

Bijzondere foto van Koninginnedag in Suriname. Met Juliana en Bernhard. Wat zal hij het warm hebben gehad, zo strak in het pak.

Koninginnedag Suriname Juliana En Bernhard

En tenslotte deze viering, in Amersfoort. De laatste ‘normale’ Koningsdag. Want inmiddels weten we dat zowel 2020 als 2021 geen grootse viering van de feestdag kende/zal kennen.

Koningsdag In Amersfoort Máxima Anp
eloise
KLIK HIER

Beeld: Koninklijk Huis / RVD, ANP / Robin Utrecht, Atria, Instagram @koninklijkhuis