Zaria Dochter Van Mabel En Friso

Dit is gravin Zaria, jongste dochter van prins Friso en prinses Mabel

Gravin Zaria, de jongste dochter van prins Friso en prinses Mabel, is heel lang uit de schijnwerpers gebleven. Dit jaar werd ze zeventien. En wat een prachtige jonge vrouw is het geworden. Royalty Online maakte een portret.

Gravin Joanna Zaria Nicoline Milou (Zaria) van Oranje-Nassau van Amsberg, zoals ze voluit heet, werd geboren op 18 juni 2006. Als jongste dochter van prins Friso en prinses Mabel. Geboren in Londen, waar gravin Zaria nog steeds woont.

Ski ongeluk

Gravin Zaria was zes jaar toen haar vader een ernstig ski ongeluk kreeg en zwaar hersenletsel opliep. Na anderhalf jaar in coma te hebben gelegen, overleed hij. Op 12 augustus 2013 verloor Zaria haar vader.

Lees ook: wie zijn de andere grootouders van Luana en Zaria?

Gravin Zaria

Omdat haar ouders trouwden zonder toestemming van de Raad van State, valt zij niet in de lijn van de troonopvolging. Haar koninklijke titel is gravin van Oranje-Nassau en jonkvrouw Van Amsberg. Net als die van haar zus Luana. Maar ondanks dat ze nooit op de troon zal komen, maakt ze natuurlijk wel deel uit van de familie. Prinses Beatrix is haar oma. Zaria is het zevende kleinkind van Beatrix. En haar oom Willem Alexander is koning. Hij is ook haar peetvader, net als prins Jaime, de tweelingbroer van prinses Margarita. Haar peetmoeder is Nicoline Wisse Smit, de zus van haar moeder Mabel. Haar andere twee peetouders zijn goede vrienden van haar ouders: Ruben Amerling en Maria Luz Luano.

Zaria in Londen

Zaria woont met haar moeder en zus in de wijk Hammersmith in Londen. Haar zus Luana ging daar naar de Seven Oaks school, de Zeven eiken. Die, volgens hun website les geeft in het Nederlands aan kinderen tussen de 4 en 12 jaar. Grote kans dus dat ook Zaria daar naartoe ging. En dat ze inmiddels vloeiend Engels én Nederlands spreekt.

Lees ook: Zaria grote verrassing bij Holland Festival

Gymnasium Hilversum

Volgens kenners lijkt Zara sprekend op haar moeder in de tijd dat zij op hetGemeentelijk Gymnasium van Hilversum zat. Dezelfde wenkbrauwen, hetzelfde hoge voorhoofd, dezelfde blonde lokken. En net zo stijlvol. De naam Zaria is een slavische naam en zou prinses en bloem betekenen. Heel toepasselijk voor deze mooie zelfbewuste jonge vrouw, gravin Zaria.

Gravin Zaria met haar moeder en zus
Gravin Zaria
Jongste Dochter Prins Friso bij de uitvaart van haar vader
Jongste Dochter Prins Friso
Zaria Dochter Van Mabel En Friso Nu
Zaria Dochter Van Mabel En Friso Nu
Babyfoto Gravin Zaria
Babyfoto Gravin Zaria
Dutch Royals Zaria
Dutch Royals Zaria

Beeld: ANP/GettyImages, tekst Royalty Online/Manon Daelmans

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Royalty

Tip van de redactie

In Portret van prinses Beatrix herontdekken we een jonge Beatrix door de scherpe pen van Hella S. Haasse. Een intrigerende blik op de prinses vóór de kroon, waar spanning en publiciteit samenkomen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Hella S. Haasse