Column Marcvanderlinden

Amalia en Alexia willen meer laten zien

Afgelopen week kreeg ik het zoveelste filmpje van prinses Alexia toegestuurd, dit keer van de populaire app TikTok waarop ze met twee vriendinnen meezong en meedanste. Het filmpje belandde op de pagina van een vriendin en al snel ging het ‘viral’, zoals men dan zegt.

Met andere woorden, kopieën worden gemaakt en veelvuldig rondgestuurd. Ondertussen was het filmpje alweer van TikTok verdwenen. Ongetwijfeld had Alexia het zelf gezien en gevraagd het snel weg te halen, of één van haar ouders, de RVD of een andere volwassene. Zo is het tot nu toe met alle berichtjes gegaan die er van Alexia of door haarzelf zijn geplaatst. Zo filmde ze ooit hoe haar in badpak geklede moeder en oom Juan een grote schildpad, die verstrikt was geraakt in allerlei netten, bevrijdden en terug de zee in lieten gaan. Het was een prachtig filmpje van een jong meisje, trots op haar moeder en oom, maar ook begaan met de toekomst van de natuur en daarmee haar eigen toekomst. Maar het stond maar even op Instagram. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn duidelijk: ze willen dat hun dochters zo veel mogelijk uit de publiciteit blijven en hebben zelfs samen met de RVD een mediacode opgezet, waarin duidelijk staat dat de kinderen met rust gelaten moeten worden, zodat ze een zo normaal mogelijke jeugd moeten hebben. 

Toen de mediacode kwam, was ik eerst in shock. Hoe kon het paar de toekomstige koningin en haar zusjes nou uit de media willen houden? De drie meisjes zouden onbekenden worden voor het publiek, dat zo geen band zou kunnen opbouwen met de prinsessen. De dochters van koningin Juliana en de zoons van koningin Beatrix werden een aantal keer in strikt geënsceneerde beelden aan het publiek getoond. En hoewel Willem-Alexander en Máxima dat ook beloofden in diezelfde mediacode, vind ik dat we maar bar weinig van het opgroeien van de drie prinsessen hebben gezien. Wat helemaal stak, was dat héél de wereld de foto’s en beelden wel mocht zien, maar een Nederlands medium werd bestraft of voor de rechter gesleept. Maar tegelijkertijd begreep ik het paar ook. Zij weten dat de tijden veranderd zijn en dat, als ze geen streng beleid zouden handhaven, hun kinderen dag in, dag uit gefotografeerd en gefilmd zouden worden. Iedereen heeft immers altijd een camera bij zich in de mobiele telefoon. En dat zou je geen kind willen aandoen. Alle drie zijn ze opgegroeid tot leuke, frisse meisjes die zelfs in mensenmenigten zichzelf kunnen blijven. Dat is heel knap en een succes van de opvoeding. Maar wat je nu ziet, is dat het bij Amalia en Alexia een beetje begint te schuren. Ze weten dat ze beroemd zijn – de droom van heel veel pubermeisjes – maar kunnen daar zelf niks mee. Hun vriendinnen hebben openbare Instagram- en TikTok-accounts, maar zijzelf moeten uiterst voorzichtig zijn met wat ze plaatsen en wie dat allemaal kan zien. Ze hebben fans, maar mogen die niet wat van hun leven laten zien. Alexia en Amalia kunnen mooi zingen, maar buiten intimi heeft nog niemand dat kunnen horen. Terwijl ze dat graag eens aan een groter publiek willen laten horen, zo wordt mij verteld. De strenge opstelling van hun ouders zal best eens tot heftige discussies kunnen leiden. En pas later, als ze volwassen zijn en niet meer beschermd worden door minderjarigheid of als de mediacode minder gezag heeft, zullen ze meemaken dat het nog niet zo slecht was om een beetje anoniem te zijn.