×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Lusten en lasten

Lusten en lasten

Dat leden van de koninklijke familie ook ’gewone’ mensen zijn, lijkt me duidelijk. Ze hebben recht op een privéleven waarvan niet alles gedeeld hoeft te worden. Maar hoe belangrijker de positie in een koningshuis, hoe meer iets van belang kan zijn. De gezondheid van de koning is van landsbelang. Als hij ziek is – meer dan een griepje – hoort het land dat te weten. Als zijn dochter haar enkel breekt, hoeven we daar in principe niets over te horen. Maar we willen het wel weten, want de bijkomende factor van een monarchie is dat het leven van de koninklijke familie op gepaste afstand gevolgd wordt.


Van de wieg tot aan het graf is er een band met een onbekende prins of prinses en dat kan voor die persoon belastend zijn, maar het is ook de basis van wat monarchieën zo succesvol en uniek maakt. Dat spanningsveld zal altijd blijven bestaan. Zo naar als de Oranjes het vinden dat de kerstkaarten die ze rondsturen in de media komen of op veilingsites staan, zijn er omgekeerd ook weleens momenten dat de Nederlanders denken: kan die familie dat nou niet eens anders aanpakken?

Bij de optelsom van de lusten en lasten staat er echter zowel aan de kant van de Oranjes als aan de kant van de Nederlanders een positief saldo, denk ik. We gunnen elkaar wat. Er zijn afspraken gemaakt over vakantiefoto’s, de kinderen kunnen uiteraard ongestoord naar school gaan en krijgen alle kans op te groeien zoals andere Nederlandse kinderen.

En dan toch is er een bepaalde boosheid te horen als Weekend of andere media de kerstkaarten laten zien die de Oranjes rondstuurden. Er wordt dan al snel gestrooid met termen als schending van copyright, portretrecht en ga zo maar door. Maar we hebben het hier over onze vroegere koningin, onze huidige koning en koningin en onze toekomstige koningin met hun meest naaste familieleden. Prominente figuren in onze maatschappij en onze geschiedenis. Niemand zal mij horen zeggen dat ik vind dat Nederland het récht heeft om deze foto’s te zien, maar ik zou wel zeggen: wat fijn om lid te zijn van een koninklijke familie in een land waarin velen het leuk en fijn vinden om deze foto’s te zien. Ook dat is heel wat waard.

Ik wens iedereen prachtige feestdagen en vooral een gelukkig en gezond 2018. Want als we het over lusten en lasten hebben, dan zijn het geluk en gezondheid die tot de lusten moeten behoren, maar helaas te vaak voor mensen tot de lasten zijn gaan horen.

 

Reacties