×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Nutteloze vragen

Door Marc van der Linden

Het persmoment met het koninklijk gezin is één van de weinige keren dat je zo’n beetje alles kunt vragen aan de koning en de koningin. Bij staatsbezoeken moet het gaan over het bezoek aan dat land en ook bij andere ontmoetingen met de pers staat van tevoren vast wat het onderwerp van de vragen moet zijn. Maar bij het jaarlijkse persmoment voor de zomervakantie is zo’n regel er niet, al moeten de vragen wel eerst aan de RVD worden doorgegeven.

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Nieuwe koning voor België?

Nieuwe koning voor België?

Door Marc van der Linden

De Belgische krant Le Soir voorspelde onlangs dat België op 15 november een nieuwe koning krijgt. De Franstalige krant citeerde bronnen dichtbij premier Elio Di Rupo. Mij lijkt het dat de krant de klok heeft horen luiden, zonder te weten waar de klepel hangt. Dat in België stemmen opgaan om net als in Nederland de troonsopvolging te regelen, is al langer een feit. Het is immers beter om van de komst van de nieuwe koning een feestje te maken dan dat het gebeurt na een overlijden, zoals tot nu toe meestal in België het geval is geweest. Koning Albert is bovendien moe en oud en zou in zijn nieuwe rol op de achtergrond de nieuwe koning kunnen helpen en adviseren. Wie die koning gaat worden, is in België nog geen uitgemaakte zaak. Er is niet, zoals hier, een aangewezen troonopvolger. In de wet staat dat de regering de nieuwe koning aanwijst. In feite kan dat dus iedereen zijn die recht heeft op de troon. Toch is de grootste kanshebber prins Filip. Hij is dan niet de meest charismatische royal van Europa, maar hij is zeker de best voorbereide prins van België. Het zou raar zijn als de regering hem zou passeren, bijvoorbeeld ten gunste van zijn zus Astrid. Zij is weliswaar erg populair bij de bevolking, maar daarmee is ze nog niet goed voorbereid op de rol van staatshoofd. Maar waarom kan de Belgische troonswisseling dan niet op 15 november plaatsvinden? Volgend jaar staan België belangrijke verkiezingen op het programma. De federale verkiezingen staan gepland voor zondag 25 mei 2014. Op die dag wordt in feite de nieuwe regering gekozen. De verwachting is dat de Vlaams-nationalistische partij N-VA van Bart de Wever bij deze verkiezingen de grote winnaar zal zijn. Deze partij is voor een zelfstandig Vlaanderen en eigenlijk ook tegen de monarchie. Koning Albert zou zich bij het vormen van het vorige kabinet zelfs persoonlijk hebben ingezet om de N-VA uit de regering te houden, zo zeggen boze tongen in Brussel. De kans dat de verkiezingen in mei volgend jaar dus voor een grote politieke crisis gaan zorgen is enorm. Niemand wil zo’n crisis ingaan met een nieuwe koning, en al helemaal niet met koning Filip der Belgen. Dus zal Albert nog wel enige tijd aanblijven, zeker tot na de verkiezingen, zo verwacht ik. En als de rust in de Belgische politiek is teruggekeerd, dán mag hij met pensioen. En dat is hem dan nog meer gegund.


 

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar uw waardering voor Royalty en naar wat u van Royalty verwacht. We zouden u dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!