Column Marcvanderlinden

Weer aan de slag

Koningin Máxima is afgelopen week weer aan het werk gegaan nadat ze wegens een nierbekkenontsteking in het ziekenhuis terecht kwam. En dat betekent in het geval van onze koningin vooral veel reizen. Op zondag was ze bijvoorbeeld met de koning in Londen en een dag later was ze in het Zwitserse Bazel, waar ze een internationale bijeenkomst voor gouverneurs van Centrale Banken bijwoonde. Niet bepaald het beeld van rustiger aan doen, zal menigeen denken, maar voor een koningin is reizen met een vliegtuig wat minder hectisch dan voor ons. Ze worden per auto onderaan het vliegtuig afgezet en opgehaald en dat scheelt een hoop tijd en stress.

Over Máxima’s verblijf in het ziekenhuis hebben we maar weinig gehoord. Dat was vroeger wel anders. Toen kwam er meestal dagelijks een communiqué van de Rijksvoorlichtingsdienst waarin de toestand van het zieke lid van het Koninklijk Huis werd toegelicht. Rondom Máxima’s ziekenhuisopname bleef het nagenoeg stil. De koningin sliep drie nachten in het Haagse Bronovo ziekenhuis. Daar werd ze onder meer bezocht door de koning en door haar drie dochters.

Het ziekenhuis is al meer dan een eeuw aan de Oranjes verbonden. Koningin Sophie, de echtgenote van Willem III, kwam er zelfs om patiënten te bezoeken. Hoewel de Oranjes er kunnen rekenen op alle discretie, komt de band ook tot uitdrukking doordat alle verpleegafdelingen in het ziekenhuis vernoemd zijn naar een telg uit het Oranjehuis.

In 1932 opende prinses Juliana het nieuwe ziekenhuisgebouw. Zij werd later in het Bronovo verpleegd, net als prins Claus, die er vele malen verbleef. Koningin Beatrix werd er in 1987 opgenomen nadat ze in Frankrijk door hersenvliesontsteking was getroffen. Toch staat het ziekenhuis bij de Oranjes vooral bekend als een plek van blijdschap. Er werden immers vele kinderen van de familie geboren. De drie dochters van – toen nog – kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima zagen er het levenslicht. En ook de drie kinderen van prins Constantijn en prinses Laurentien, de twee dochters van prins Carlos en prinses Annemarie, de tweede dochter van Tjalling ten Cate en prinses Margarita en de zoon – de jongste van hun drie kinderen – van prins Floris en prinses Aimée werden er geboren. Geen wonder dus dat Máxima er in 2012 het Moeder-kindcentrum opende. Wellicht dat ze tijdens haar verblijf in het Bronovo ook nog heeft teruggedacht aan de geboortes van haar drie dochters. Dat zal haar hebben gesterkt in de gedachte dat ze daar op dat moment in de beste handen was.