Tradities

De wereld verandert razendsnel, maar sommige tradities blijven onveranderd. Hoewel steeds minder mensen gelovig zijn, lijkt de geboorte van Jezus Christus alleen maar grootser gevierd te worden. Mensen die zelden koken, draaien met kerst hun hand niet om voor een zelfgemaakt vijfgangenmenu en wie slechts een boompje heeft staan, steekt wat schraal af tegenover de rest van de buurt waar hele huizen worden omgetoverd tot kerstpaleizen.

Make a Difference Day (MADD) is daar een mooi voorbeeld van. Sinds een paar jaar deden de leden van de koninklijke familie vrijwilligerswerk op of rond 1 november. Het leverde unieke beelden op van koningin Beatrix die soep rondbracht, prinses Margriet die broodjes smeerde en prins Maurits die in een instelling de vloer dweilde. De Oranjes gaven het goede voorbeeld en spoorden daarmee velen aan om ook vrijwilligerswerk te gaan doen. En ook voor tijdschrift als Royalty was het een mooie kans om de Oranjes eens in een andere rol te zien. Maar we zullen de leden van de Koninklijke Familie dit jaar niet zien bij Make A Difference Day. De organisatie heeft besloten om het evenement naar 20 en 21 maart te verplaatsen, omdat het dan, volgens woordvoerder Van Ieperen, beter weer zou zijn. Bovendien gaat de MADD-organisatie samenwerken met het Oranjefonds en in maart zou deze stichting al iets soortgelijks gepland hebben. En dus wordt iets dat een mooie traditie leek te worden in november, weer in de kiem gesmoord.

Met de Veteranendag is het precies zo gegaan. In 2005 liet het kabinet weten uit eerbetoon aan wijlen prins Bernhard diens verjaardag, 29 juni, tot Veteranendag uit te roepen. Maar dit jaar is dat weer afgeschaft. Voortaan wordt Veteranendag op de laatste zaterdag van juni gehouden. Het eerbetoon aan de prins is hem nu weer afgenomen en dat is weinig chic te noemen, zeker niet als zoiets eerst door de Regering groots is aangekondigd.

Ik vermoed dat het ook met iets anders te maken heeft. In Den Haag houdt men er rekening mee dat er nog vele grote onthullingen zullen komen over wat prins Bernhard zoal heeft uitgevreten in zijn lange leven. En daarbij zouden zaken bij kunnen zijn die voor grote schok zouden kunnen zorgen. Veel mensen stelden hun beeld over de prins al bij toen er, kort na zijn dood, enkele interviews verschenen waarin hij zaken toegaf die hij tijdens zijn leven altijd had ontkend. Ook de weinig vlijende opmerkingen over zijn echtgenote Juliana zorgden er voor dat Bernhard het bij velen voorgoed had verbruid. Binnen enkele maanden komt er bovendien het boek van professor Fasseur over de Greet Hofmanns-zaak en in de loop der tijd zullen ook andere archieven opengaan die meer inzicht geven in wat Bernhard zoal heeft uitgehaald. Ik denk dus men bewust gekozen heeft om de Veteranendag niet langer met Bernhard te verbinden, uit angst dat komende onthullingen over hem een smet op de dag zullen werpen.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen