Op reis met Máxima

Momenteel zit ik in Nigeria. Niet voor een vakantie, maar om een reis van koningin Máxima mee te maken. De koningin heeft, zoals u weet, een hoge VN-functie waarbij ze toegang tot financiële diensten voor de armste mensen in de wereld bepleit.

Zaken die wij heel normaal vinden, verzekeringen, spaarrekeningen en geld overmaken bijvoorbeeld, zijn voor inwoners van arme landen nog vaak onbereikbaar, waardoor hun levens duurder zijn en er nauwelijks een zekere toekomst op te bouwen valt. In landen waar projecten opgezet zijn om mensen met zeer lage inkomens toegang te geven tot dergelijke financiële diensten, zijn de successen al zichtbaar. Vaak stijgt het besteedbare inkomen al binnen een jaar, omdat er bespaard kan worden op dure transacties die voorheen alleen cash gedaan konden worden.

Koningin Máxima bezoekt de landen om te zien hoe het gaat, om hulp te bieden aan de overheden en banken die het moeten opzetten en om vast te stellen wat er nog verbeterd kan worden. In die drie dagen Nigeria maken we een Máxima mee die we in Nederland zelden zien. Ze is nog steeds charmant, maar laat ook haar zakelijke kant zien en durft daarbij moeilijke zaken aan te snijden. En omdat het kleine groepje dat meereist haar hele programma volgt, krijgen we ook alles mee van de inzet van de koningin.

Ze plant haar dagen zo efficiënt mogelijk in, met zo min mogelijk pauzes. Eigenlijk wordt er van 9 uur ’s ochtends tot 7 uur ’s avonds gewerkt. En dan komt ze meestal op de dag van de eerste afspraken pas aan, waarna ze, ondanks het tijdsverschil en een ander klimaat, meteen aan de slag moet. Zo eindigt haar bezoek meestal ook. Enkele uren na de laatste afspraak stapt ze weer in het vliegtuig naar huis. De koningin heeft het geluk dat ze aan boord goed kan slapen, denk ik. Ze vliegt met een gewone lijndienst en slaapt dus in haar stoel, die meestal wel plat kan.

In de afgelopen week bezocht ze maar liefst vier continenten. Op zondag vloog ze uit Buenos Aires terug naar Nederland, na de herfstvakantie bij haar moeder te hebben doorgebracht. Woensdags vertrok ze naar Thailand voor de crematie van koning Bhumibol, maar was alweer op tijd terug in Nederland om het weekend met haar gezin door te brengen. Vervolgens vloog ze afgelopen maandag naar de Nigeriaanse stad Lagos. Zuid-Amerika, Europa, Azië en Afrika in vier dagen, ga er maar aanstaan. Voor iemand met vliegangst zou het leven van koningin Máxima een regelrechte ramp zijn. Voor een royaltyverslaggever met deze fobie overigens ook. Gelukkig heb ik daar geen last van, anders moest ik, met deze koningin, op zoek naar een andere baan…

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen