Máxima is een knuffelmoeder

Koningin Máxima wordt volgende maand vijftig jaar, op 17 mei om precies te zijn. Begin vorig jaar werd door een medewerker van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) al gebeld met journalisten en televisiezenders dat ze er niet op hoefden te rekenen dat de koningin iets bijzonders zou doen rond deze mijlpaal.

Dat was best verrassend, want niet alleen heeft de viering van de vijftigste verjaardag van Willem-Alexander zijn populariteit enorm vergroot, het heeft ook een paar leuke ideeën opgeleverd, die best herhaald konden worden. Het grote galadiner in het Paleis op de Dam bijvoorbeeld, met ’gewone’ Nederlanders die op dezelfde dag ook een kroonjaar vierden. Van corona was toen echter nog geen sprake en we kunnen Máxima veel lof toezwaaien, maar een glazen bol over ziektes zal ze niet hebben. Zij kan ook niet wachten totdat de ziekte bedwongen is, want Argentinië laat momenteel geen buitenlandse bezoekers toe en de bevolking zelf kan nauwelijks reizen. Voor het hele land, dat al in ’n enorme economische crisis verkeerde, is het gemis van inkomsten rampzalig. En Maria del Carmen Zorreguieta kan dus niet van Argentinië naar Europa reizen, zoals ze minimaal twee keer per jaar deed om dochter Máxima in Nederland en zoon Juan in Oostenrijk met hun gezinnen te zien. Voor Máxima zal het raar zijn om haar verjaardag zonder familieleden te vieren, maar toen ze anderhalf jaar geleden ontdekte dat haar verjaring precies viel in de eindexamenperiode van de gymnasiasten, was de keuze snel gemaakt. Normaal gesproken zouden voor dit speciale verjaarsfeest natuurlijk alle familieleden overkomen en waarschijnlijk ook haar hartsvriendinnen. Stuk voor stuk mensen waarmee Amalia ook tijd wil doorbrengen, in plaats van verplicht in de boeken te moeten zitten voor haar eindexamen. En hoewel bekend is dat onze koningin erg van een feestje houdt waarin ze veel tijd op de dansvloer doorbrengt en soms zelfs achter de microfoon kruipt, weet ze dat ze dat feest op elk moment over kan doen.

Wat relatief vroeg in Máxima’s leven komt – met een beetje pech al kort na haar verjaardag – is een soort empty nest. Zo wordt de periode genoemd waarin de kinderen het ouderlijk huis verlaten om op eigen benen te gaan staan. Amalia was van plan flink te gaan reizen, maar dat plan is door corona inmiddels van de baan. Ik heb me laten vertellen dat de toekomstige koningin, die zeventien zal zijn als ze haar gymnasium­diploma op zak heeft, nog niet helemaal weet hoe ze haar sabbatsjaar zal gaan invullen. Ze heeft dat jaar verdiend volgens haar vader, omdat ze op de lagere school een jaar kon overslaan. Daardoor zou ze op haar zeventiende al op de universiteit kunnen beginnen, of een jaar vrij nemen om door de wereld te reizen en zo zichzelf wellicht beter leren kennen. Máxima is een echte moederkloek, ze heeft het liefst haar kuikentjes – om het maar even mierzoet te zeggen – zo dicht mogelijk om zich heen. In dat opzicht zal het vertrek van prinses Alexia naar Wales nog harder aankomen als Amalia straks alsnog maandenlang van huis is. Met alleen prinses Ariane dan nog thuis kan die zich vast voorbereiden op niet alleen extra bezorgdheid, meekijken met haar studie en meer vragen over school, maar ook op veel meer knuffels. Want Máxima is voor haar gezin een echte knuffelmoeder.