Jaloers en verbijsterd

Ik was met vakantie, dus ik had de berichten erover gemist. Maar toen ik afgelopen weekend het NPO Radio2-programma Wout2day van 11 april terugluisterde, viel mijn mond open van verbazing. Dj Wouter van der Goes verzorgde een rechtstreekse uitzending op NPO Radio2 vanuit Paleis Noordeinde. In zijn twee uur durende show Wout2Day nam hij de luisteraars mee in de bijzondere wereld van het Haagse paleis.

Daarbij had hij zo’n beetje carte blanche gekregen, zo leek het. Naarmate ik verder luisterde, werden mijn verbijstering en jaloezie steeds groter. Wouter mocht de zilverkluis in waar de kostbaarheden van het Koninklijk Huis worden bewaard. Hij mocht meekijken bij het dekken van de tafels in het paleis, sprak met de kok van de koning en keek in de keuken rond. Ook daalde hij af naar de ondergrondse bloemisterij van het paleis, waar alle prachtige bloemstukken die in de paleizen staan worden gemaakt. En om het af te maken, kwam ook de koning nog even vertellen over het reilen en zeilen in zijn paleis.

In één radio-uitzending werd zo’n beetje alles gedaan wat ik dolgraag ook had willen doen. Dat is vooral een compliment aan Wouter van der Goes, die, omdat het voor hem echt een nieuwe wereld was, onbevangen door het paleis liep en zich liet verrassen. Maar verbijstering was er ook, omdat het Nederlandse hof tot nu toe altijd zeer streng is geweest als het ging om het openbaar maken van wat er achter de schermen gebeurt. Zoals ik onlangs al schreef, wilde men zelfs nooit vertellen wat er tijdens een staatsbanket op het menu stond. Onlangs werd er echter ineens op de eigen Facebookpagina een menu getoond.

Ik vond dat al een hele verbetering, maar Wouter mocht de keuken in waar het eten werd bereid en sprak daar met de chefkok van de koning. Ik kom al lang in de paleizen en daar was altijd de gouden regel dat je personeel niet ging interviewen en zoveel mogelijk uit beeld liet. Ook meldde je niet wat er achter de schermen gebeurde. Toen ik met mijn telefoon eens een filmpje maakte van het moment dat de ceremoniemeester met een stok en luide stem aankondigde dat de koning en de koningin bij een staatsbanket aankwamen, was dat voor de Rijksvoorlichtingsdienst meteen reden om de media voortaan op een andere plek te zetten.

Begrijp me goed, het is een prima ontwikkeling dat nu meer kan en dat de mooie wereld van een paleis nu wel gedeeld mag worden met het publiek. En dat het aan een radioprogramma werd gegund, is op zich sympathiek. Maar de wereld van Paleis Noordeinde is natuurlijk vooral mooi om te zien. Wout2day maakte wat filmpjes, die op YouTube te zien zijn, maar er zou een prachtige documentaire van te maken zijn. Wat zeg ik? Een hele serie! Ik hoop dat de RVD en het hof daar nu ook voor open zullen staan. Want hoe transparanter men is over het reilen en zeilen binnen een paleis, des te minder zal er discussie zijn over bijvoorbeeld de kosten.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen