Column Marcvanderlinden

In memoriam: prins Friso

De kans dat prins Friso zou herstellen van de langdurige coma was uiterst klein. En velen hielden er al rekening mee dat het tragische verhaal van de prins geen happy end meer zou krijgen. Maar prinses Mabel en prinses Beatrix hebben alles gedaan wat in hun vermogen lag om de prins te helpen. ’Friso een kans geven’, zo noemde koningin Máxima dat enige tijd geleden. Die kans was klein, uiterst klein zelfs, maar de familie wilde het. Het gaf Mabel, Beatrix en alle familieleden ook de gelegenheid te wennen aan het idee dat hun leven zonder Friso verder zal gaan.

Friso stierf onverwacht en eigenlijk geeft dat naar mijn mening ook wat troost. Het lichaam van de prins bepaalde dus zelf het moment waarop het voorbij was. Ik kan me voorstellen dat dát voor de familie ook belangrijk was. In de afgelopen maanden is veel gepraat over de kansen van de prins en het leven dat hij zou hebben als hij wel uit zijn coma zou ontwaken. Er werd zelfs openlijk over euthanasie gesproken. Maar de koninklijke familie besloot zelf wat zij wilde, ver weg van de publieke discussie.

Nu is de prins dood. Het verdriet van Beatrix, Mabel, haar dochters en de rest van de koninklijke familie is onvoorstelbaar. Maar ze kunnen zich troosten met de gedachte dat ze alles hebben gedaan voor Friso. Hij werd omringd door de beste artsen, kreeg de beste verzorging en immens veel liefde. Meer had men echt niet kunnen doen. De tijd die hij onder ons mocht doorbrengen, 44 jaar, was veel te kort. En heel veel Nederlanders zullen nu, in deze moeilijke tijd, extra meeleven met de Oranjes. In gebed, in stilte of door het schrijven van een brief of een kaart laten we blijken dat de dood van deze prins, echtgenoot, zoon en vader ons allemaal heeft geraakt. En we beseffen weer eens hoe waardevol en mooi het leven eigenlijk is.

Natuurlijk staan we stil bij de dood van de prins. Maar nog meer staan we stil bij zijn léven, dat vele mooie momenten kende.

Zie ook de speciale pagina waar de volledige berichtgeving rondom prins Friso is verzameld.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen