Diana en Camilla

Eind augustus is het vijftien jaar geleden dat prinses Diana bij een auto-ongeluk in Parijs om het leven kwam. Ik weet niet of u het ook zo ervaart, maar ik herinner het me als de dag van gisteren. Sterker nog: ik kan me bijna niet voorstellen dat het al vijftien jaar geleden is. Terugkijkend maakten we destijds iets mee dat zijn weerga niet kende. De hele wereld rouwde om een vrouw die bijna niemand echt gekend had. En nog altijd is Diana een icoon. U zult van mij geen slecht woord over deze bijzondere vrouw horen. Ze heeft in haar korte leven zoveel goeds gedaan dat ze de eeuwige roem die ze ongetwijfeld heeft, echt zelf heeft verdiend. Maar ik vraag me wel eens af hoe het Diana zou zijn vergaan als ze die fatale 31ste augustus niet om het leven was gekomen. Was ze dan nog steeds een icoon en voorbeeld van velen geweest?

De toekomst die Diana in 1997 wachtte was niet rooskleurig. Haar rol als royal was zo goed als uitgespeeld en Diana’s keuze voor Dodi leek haar ook niet door iedereen in dank te worden afgenomen. Over hoe het hen zou zijn vergaan kunnen we alleen maar speculeren maar ik denk dat Diana’s aanzien in de loop der tijd zou zijn afgenomen. Zo gaan die dingen nu eenmaal.

Voor Camilla gebeurde het tegenovergestelde. Lange tijd was ze volgens vele Britten de meest gehate vrouw van het land. Zij had zich immers niet in het huwelijk van Charles en Diana moeten mengen, zo vonden velen. Ook als Diana was blijven leven, was Charles echter op den duur met Camilla getrouwd. En ook dan had ze zich ontpopt tot een populair lid van de koninklijke familie, daar ben ik van overtuigd. Belangrijk bij dit alles is dat de prinsen William en Harry Camilla vanaf het begin hebben geaccepteerd als de vrouw van hun vader. Camilla is, zonder de plaats van Diana als moeder in te nemen, ook een belangrijk persoon in hun leven geworden. Dat bleek bijvoorbeeld bij het huwelijk van William en Kate en ook afgelopen week toen Camilla samen met haar stiefzoons bij een Olympisch evenement zat. De Britten lijken zich inmiddels ook met Camilla te hebben verzoend. Bij haar huwelijk met Charles werd gezegd dat Camilla nooit koningin zou worden. Ze voert de titel Prinses van Wales ook niet, uit respect voor Diana. Maar op papier mág ze die titel natuurlijk wel gebruiken, omdat ze nu eenmaal de echtgenote is van de Prins van Wales. Het zou mij echter niet verbazen als ze op een dag wel koningin Camilla wordt. Het Britse Parlement moet namelijk speciaal ingrijpen om haar het gebruik van die titel te weerhouden. En dat zie ik niet gebeuren. Hoewel de woordvoerders van Clarence House, de woning van Charles en Camilla, ooit hebben laten weten dat Camilla, als Charles koning is, Princess Consort zal worden genoemd, kan men daar gemakkelijk op terug komen. En waarom niet? Koningin Camilla moet kunnen.