Column Marcvanderlinden

De grootste familie Der Nederlanden

De koninklijke familie was nog nooit zo groot als nu. Het huwelijk van Juliana en Bernhard mag dan niet zo gelukkig zijn geweest, op het gebied van nageslacht is het zeer succesvol. Hun vier dochters hebben ervoor gezorgd dat er veertien kleinkinderen kwamen, die op hun beurt 28 kinderen op de wereld hebben gezet. Als die achterkleinkinderen van Juliana en Bernhard straks weer gemiddeld twee kinderen krijgen, dan lopen er over een jaar of dertig weer ruim vijftig nieuwe Oranje-telgen rond. En dan gaat het snel. Voor je het weet lopen er honderden mensen rond die kunnen zeggen dat ze van Juliana en Bernhard afstammen.

Dat is niet erg. Maar het is wel goed dat niet alle afstammelingen ook automatisch adel zijn geworden. Want dan was de adel wel ineens heel erg gegroeid in dit kleine land. Onder de achterkleinkinderen van Juliana en Bernhard zijn er tot nu alleen prinsesjes geboren. Willem-Alexander en Máxima hebben drie dochters en straks, als zij trouwen, zal per wet worden bepaald of hun kinderen een adellijke titel krijgen of niet.  Als Amalia als eerste trouwt en snel voor een gezin zorgt, lijkt het voor de hand te liggen dat haar kinderen prinsen of prinsessen worden. De oudste zal dan op een dag ook op de troon komen. De kinderen van Alexia en Ariane zullen dan wellicht geen titel krijgen of, net als de kinderen van prins Constantijn, als graaf of gravin door het leven gaan. Als Alexia en Ariane echter trouwen voor grote zus Amalia, dan wordt het koffiedik kijken, ook als het om titels gaat. Want dan moet men er ineens rekening mee houden dat Amalia misschien wel kinderloos blijft. En in dat geval moeten er dus prinsen en prinsessen van haar zussen komen om Amalia op een dag te kunnen opvolgen…

Gelukkig gaat het nog wel wat jaren duren voordat daarover beslissingen genomen moeten worden. Hoewel… toen ik Amalia met haar zusjes afgelopen weekend in Apeldoorn zag, viel me op hoe volwassen ze zich al gedraagt. Ze is nu tien en volgend jaar om deze tijd zit ze al op de middelbare school. Voor je het weet, is ze volwassen en mag ze officieel als troonopvolger aan het werk. Nog maar acht jaartjes om kind te kunnen zijn. Eigenlijk niet eens, want Amalia is nu al tiener, wordt straks puber en zal zich vanaf haar zestiende al volwassen voelen, zoals vele van haar leeftijdgenootjes.

Wat gaat de tijd toch snel! 

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen