groothertog Henri

Groothertog Henri van Luxemburg is bezig met plannen van troonsafstand

Als het aan groothertog Henri van Luxemburg ligt, zal het niet lang meer duren voordat hij het stokje overgeeft aan zijn zoon. 

Groothertog Henri van Luxemburg is inmiddels 69 jaar en is al 24 jaar groothertog van Luxemburg. Hij heeft laten weten dat hij, net zoals zijn vader Jean 24 jaar geleden, afstand zal doen van de troon. Hij is zelfs al begonnen met het plannen van deze troonsafstand

Met pensioen

Afgelopen week bracht hij een staatsbezoek aan België en sprak hierover met Belgische media. Hij zei het volgende over de troonsafstand: “Ik ben van plan om op een gegeven moment met pensioen te gaan. Dat staat vast.” Verder vindt hij dat zijn zoon Guillaume en schoondochter Stéphanie het momenteel ’uitstekend’ doen als erfgenamen. Ook zegt hij dat binnen het gezin zelf al vaak gesproken wordt over het moment dat zij het overnemen van groothertog Henri en zijn vrouw Maria Teresa.

Lees ook: Groothertog Henri spreekt Luxemburgers toe

Niet altijd makkelijk

Groothertog Henri weet ook dat het niet altijd even makkelijk zal worden voor zijn zoon Guillaume en schoondochter Stéphanie. “Er zijn dus plannen. We weten ook dat Guillaume nog steeds zeer jonge kinderen heeft. Om deze taak te kunnen vervullen, heb je een zekere mate van onafhankelijkheid van de kinderen nodig. Je moet ze de tijd kunnen geven voordat je je volledig kunt concentreren op het toekomstige ambt van staatshoofd. Het is een lastige positie”, zegt de vorst. 

Luxembourg Grand Ducal Family Celebrates National Day 2019
Groothertog Henri van Luxemburg met zijn vrouw Maria Teresa

Troonopvolger

De troonopvolger Guillaume is getrouwd met Stéphanie en samen hebben ze twee jonge kinderen: de 3-jarige Charles en de 1-jarige François. Verwacht wordt dat de troonswisseling niet dit jaar zal plaatsvinden, maar ook geen jaren meer op zich zal laten wachten. 

Lees ook: De Luxemburgse royals zoals je ze niet eerder zag

Tip van de redactie

Deze glazen kroon theelichthouder straalt landelijke romantiek uit. Kaarslicht tovert er een warme gloed in. Perfect te combineren met andere theelichthouders voor een sfeervol geheel. Voor meer informatie klik op onderstaande button. 

TEKST VERA GULDEMEESTER
BEELD GETTYIMAGES

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Royalty

#Royaltynl