Column Marcvanderlinden

Column: Losse flodder

Trouwe lezers weten dat ik hier al eerder heb geschreven dat ik de kennis van veel politici als het gaat om het Koninklijk Huis gaat bedroevend vind. Ze roepen maar wat. Meestal omdat ze menen daarmee de gunst van de kiezer te winnen. Afgelopen week was er weer zoiets, al is het maar de vraag of kiezer daar zo blij mee was. PVDA, Groenlinks en de Partij voor de Dieren vonden dat Máxima de titel van koningin niet mocht gaan voeren als Willem-Alexander koning is. En toen kwam dat oude argument weer: Claus was immers ook geen koning. Tja, in Nederland en het grootste deel van de wereld is het nog altijd zo dat vrouwen wel de titel van hun man overnemen, maar andersom niet. Vandaar dus dat Laurentien zich prinses mag noemen, zonder het écht te zijn. Hetzelfde geldt voor Mabel en de schoondochters van prinses Margriet. Zij mogen zich allemaal prinses noemen, maar het is niet hún titel. Pieter van Vollenhoven werd echter geen prins toen hij met Margriet trouwde. Inmiddels heeft hij gezegd dat hij dat ook niet meer zou willen.

Máxima werd, als enige nieuwe prinses, wél in de adelstand verheven toen zij trouwde met Willem-Alexander. Maar als hij koning wordt, dan neemt zij ook die titel over, zonder het echt te worden. Ze mag zich dan koningin noemen en zal ook als Majesteit worden aangesproken, maar ze is niet het regerend staatshoofd van Nederland. Ze wordt koningin omdat haar man koning wordt, maar is geen staatshoofd.

Gelukkig bevestigde het kabinet dat ook meteen en dus is er geen vuiltje aan de lucht. De partijen leken zelfs al spijt te hebben van hun reactie. Niemand wilde het die dag immers nog toelichten aan journalisten. Helaas zal het niet de laatste keer zijn dat we politici zo’n losse flodder horen afschieten, vrees ik. Als je een monarchie hebt zul je moeten accepteren dat sommige zaken nu eenmaal meer historisch bepaald worden dan democratisch. Bij Oranje hoort de franje. Het afschaffen van die franje zou de glans van een monarchie weghalen. Dat beseffen de Oranjes en een groot deel van het publiek, maar kennelijk niet alle politici. Een prinses of een koningin hoor je af en toe met een tiara te zien. Een koning of een prins zien we in een prachtig uniform met enorm veel onderscheidingen. En van tijd tot tijd zien we de koninklijke familie op het balkon wuiven, terwijl de bevolking vanaf de straat terugzwaait. Het zijn allemaal min of meer absurde situaties in deze moderne tijd. Maar wel situaties die het leven in een monarchie voor veel mensen speciaal maakt. Natuurlijk kan de koningin haar eigen koffie zetten en het inschenken. Maar als ze in functie is dan willen wij dat een lakei zien doen. Zo hoort dat nu eenmaal. Als u thuis op uw balkon gaat staan om naar de voorbijgangers te zwaaien, zult u voor gek worden verklaard. En hetzelfde geldt als u met een tiara op bij een etentje van vrienden aanschuift. Maar van onze royals willen en verwachten we het. Net zoals we naast een koning graag een leuke, mooie koningin zien. Dat mag dan oneerlijk zijn voor de mannen die met leden van een koninklijk huis trouwen, maar zo is het nu eenmaal. Koningshuizen zijn een beetje een sprookje en in een sprookje kan meer dan in de werkelijkheid…

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen