Babydrama

Een baby die het einde van een koninklijke familie inluidt. Het klinkt wat bizar, maar het is toch echt het geval bij de Roemeense koninklijke familie. De voormalige Roemeense koning Mihai wees enkele jaren geleden zijn kleinzoon Nicholas aan als toekomstig opvolger. De koning zelf heeft alleen maar dochters en zijn oudste dochter, kroonprinses Margarita, heeft geen kinderen. Er moest dus wat worden gedaan om de toekomst van de Roemeense koninklijke familie te garanderen.

Hoewel hij niet meer regeert, geniet Mihai in Roemenië groot aanzien en daarnaast beheert zijn familie vele kastelen en landerijen in het land. Mihai wilde graag dat de koninklijke familie na zijn dood en die van zijn oudste dochter toch zou blijven bestaan. Daarom besloot hij zijn kleinzoon Nicholas, zoon van zijn dochter Elena, tot prins te benoemen en daarmee op termijn zijn opvolger te maken.

De in Engeland geboren Nicholas Medforth-Mills ging voortvarend aan de slag in Roemenië. Hij leerde de taal en maakte een lange fietstocht door het land om de mensen, het land en de cultuur te leren kennen. En al snel was Nicholas, of Nicolae zoals hij in Roemenië wordt genoemd, de populairste prins van het land. Het kwam dan ook als een complete verrassing toen koning Mihai enkele maanden geleden besloot zijn kleinzoon diens titel weer af te pakken. Nu pas is bekend geworden waarom. Nicholas (30) had tijdens zijn fietstocht een mooi meisje leren kennen en met haar de nacht gedeeld. Het was geen liefde, maar wel een hartstochtelijke nacht. Enkele weken later bleek het meisje zwanger te zijn. Ze lichtte Nicholas in, die haar adviseerde abortus te laten plegen. Maar het meisje besloot het kindje te houden. Ze heeft de prins vergeven, zo liet ze weten. Koning Mihai vond het gedrag van zijn kleinzoon echter niet koninklijk. Wat Nicholas wel had moeten doen, liet de 94-jarige koning niet weten. Maar hij besloot dat zijn kleinzoon niet langer de toekomst van de koninklijke familie kan zijn. Daarmee werd in feite het einde aangekondigd van het Roemeense Koninklijk Huis.

Het promoveren van een kleinzoon die niet als prins geboren is tot toekomstig hoofd van het Koninklijk Huis was al een noodgreep om de toekomst te redden. Nu hij zijn kleinzoon niet meer in die rol wil zien, is er geen andere serieuze kandidaat. Wat blijft, is een mooie geschiedenis van koningen uit verloren tijden. Maar ook een baby, die weliswaar afstamt van diezelfde Roemeense koningen, maar die de erkenning nooit zal krijgen. Een treurig einde in alle opzichten.