×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Máxima versus Melania

Máxima versus Melania

Máxima en Melania Trump – of ze elkaar al eens hebben ontmoet is niet bekend. Wat een ontmoeting tussen de koningin en de Amerikaanse first lady interessant maakt, is dat hun levens opvallende parallellen vertonen. Ze zijn allebei de ’eerste vrouw’ van een land waarin ze niet geboren werden. En ze belandden op die positie door de liefde. Maar waar Máxima wist dat haar man op een dag staatshoofd zou worden, kon Melania niet vermoeden dat haar man ooit president van de Verenigde Staten zou zijn. Máxima wist dus waar ze aan begon, ze zei niet alleen ja tegen haar grote liefde, maar ook tegen een grotendeels onbekend land en een koninklijk leven waarin ze veel van haar vrijheden zou moeten opgeven. Melania heeft die keuze nooit gehad.


De positie van de vrouw van het staatshoofd is in Nederland ook opvallend anders dan in de VS. In Nederland is keurig een inkomen geregeld, terwijl in Amerika wordt verwacht dat de first lady voor niets werkt. Michelle Obama moest zelfs een goedbetaalde baan opgeven toen haar man president werd. First lady zijn kost daar zelfs geld; zaken als kleding moeten uit eigen zak worden betaald en het is niet de bedoeling dat de vrouw van de president sponsors zoekt. Alleen voor belangrijke gelegenheden mag ze bijvoorbeeld een gratis jurk van een ontwerper accepteren, mits die daarna wordt geschonken aan The National Archives. Máxima kan kopen wat ze wil en geeft dankzij haar aankopen Nederlandse ontwerpers als Jan Taminiau, Claes Iversen en Mattijs van Bergen de kans uitzonderlijke creaties te blijven maken. Onze koningin heeft daarentegen weer niet, zoals Melania, de beschikking over een eigen chef-kok, bloemschikster of persvoorlichtster, die in tegenstelling tot mevrouw Trump wel betaald worden uit de staatskas.

Nu de huidige Amerikaanse presidentsvrouw weinig aanstalten maakt om aan het werk te gaan – ze is in principe tot niks verplicht – maken vele Amerikanen zich er boos over dat er
een complete staf wordt betaald met belastinggeld dat niet wordt gebruikt. Máxima heeft nauwelijks budget om zelf mensen in te huren. Ze krijgt medewerkers ’te leen’ van de ministeries van Buitenlandse Zaken, Defensie en Algemene Zaken en haar Amerikaanse kantoor voor haar VN-werk kan worden betaald dankzij een gift van Microsoftoprichter Bill Gates en zijn vrouw Melinda.

Beide vrouwen hebben overigens niks te klagen. Máxima kreeg in 2017 een salaris van 352.000 euro netto. Maar wie denkt dat onze koningin het financieel makkelijker heeft dan een Amerikaanse first lady moet niet vergeten dat Máxima levenslang aan dit bestaan vastzit. Vanwege haar man, maar ook door haar dochter Amalia, die op een dag koningin zal worden. Voor Melania is het op een dag voorbij en dan kan zij flink gaan incasseren dankzij haar jaren in het Witte Huis. Mevrouw Obama bijvoorbeeld vraagt nu 200.000 dollar om een toespraak te houden. Ook tekende ze met echtgenoot Barack een contract voor het schrijven van een aantal boeken, onder andere over haar leven als first lady. Daarvoor kregen de Obama’s een voorschot van 65 miljoen dollar. Michelle Obama kreeg dan wel geen salaris toen ze nog presidentsvrouw was, inmiddels verdient ze in twee dagen waarvoor Máxima een heel jaar moet werken. Die onbetaalde acht jaar in het Witte Huis zijn dus zo terugverdiend.

 

Reacties