×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Paleis Noordeinde: een koopje!

Paleis Noordeinde: een koopje!

Door Marc van der Linden

Bent u een van de gelukkigen die kaartjes heeft weten te bemachtigen voor de openstelling van paleis Noordeinde of de Koninklijke Stallen? Dan hoop ik dat u net zo enthousiast zult zijn als ik was, toen ik afgelopen week met een deel van de pers alvast een kijkje mocht nemen.


Toegegeven: ik ben al vaak in het paleis geweest en ook weleens bij de Stallen. Dat bijzondere gevoel dat je kunt hebben als je eindelijk ergens naar binnen mag waar je altijd al een kijkje had willen nemen, was er dus niet. Maar ik was wel benieuwd naar hoe de Dienst Koninklijk Huis deze rondleidingen had georganiseerd. De DKH is immers geen museum, maar belast met de dagelijkse gang van zaken aan het hof. En juist aan dat hof is het vaak eerder zaak om mensen buiten te houden, dan toe te laten. Nu moest er ineens op een soort invasie van zo’n 20.000 mensen worden gerekend, verspreid over twintig dagen.

In het paleis is een mooie route over de begane grond en de eerste verdieping gemaakt. Naast de prachtige pronkkamers ziet men ook de kamer waar het wekelijkse overleg plaatsvindt tussen de koning en zijn staf.

Wie binnenloopt, beseft dat het Noordeinde bepaald geen Buckingham Palace is. Maar waar het Londense paleis enorm is en vol pracht en praal, geeft het Noordeinde een veel knusser gevoel. In de delen van het paleis die te bezoeken zijn, wordt op dit moment niet gewerkt. Des te meer leeft het bij de Koninklijke Stallen. Het werk gaat daar gewoon door, ook tijdens de rondleidingen. En dat geeft daar een extra dimensie aan. Je hebt echt het gevoel een kijkje achter de schermen te kunnen nemen.

Er werd besloten om voor de openstelling van Noordeinde en de Koninklijke Stallen zes euro toegang te vragen. Na de openstelling van de Oranjezaal leerde men namelijk dat gratis toegang geven een nadeel heeft. Mensen bestellen dan kaarten, maar sommigen gebruiken ze vervolgens niet. Dat werkte frustrerend, omdat anderen er niet in geslaagd waren om kaartjes te bemachtigen. Vandaar dus dat besloten werd een toegangsprijs te vragen. Natuurlijk – het is tenslotte Nederland – kwam daarop meteen kritiek. Waarom betalen voor iets wat al door de belastingbetaler wordt betaald? Vreemd genoeg maken de mensen die zulke kritiek uitten, die opmerkingen niet als het om bijvoorbeeld het Rijksmuseum gaat. Dat gebouw en alle museumstukken zijn ook nationaal bezit en iedereen vindt het normaal om daar 17,50 euro toegang voor te betalen. Wie het paleis of de stallen bezoekt, krijgt bovendien een prachtig boekje cadeau, dat in de winkel gemakkelijk een tientje of meer zou kosten. Ik vind het dus zes zeer goede bestede euro’s en als u er dit jaar niet in bent geslaagd om kaarten te bemachtigen, probeer het dan volgend jaar. Ik weet zeker dat u er een leuke middag of ochtend zult beleven.

 

Reacties