×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Lech blijft speciaal

Lech blijft speciaal

Het is bijna niet voor te stellen dat het ongeluk van prins Friso alweer vier jaar geleden is. Aan de ene kant is het nog zo recent, maar tegelijkertijd is er sindsdien zoveel gebeurd dat het ook wel weer als langer geleden voelt. Het is goed dat de koninklijke familie daarna al snel weer de draad van het leven heeft opgepakt en daarmee zullen ze veel mensen die zelf ook iets dramatisch hebben meegemaakt tot voorbeeld zijn.


Ik vind het ook bijzonder dat de familie elk jaar in Lech neerstrijkt. Sommige mensen zouden zo’n vakantieoord voor altijd gaan mijden, omdat het onlosmakelijk verbonden blijft met het gruwelijke ongeluk dat prins Friso daar is overkomen. Maar ik snap heel goed dat ze er juist wel naartoe blijven gaan. Voor mijn geboorte werd mijn grootmoeder op Sinterklaasavond voor de ogen van mijn opa en haar zoon doodgereden op de Helvoirtseweg in Vught. Het was een dramatische gebeurtenis in het leven van mijn toen 17-jarige vader, die op zijn brommer al voor de rest van de familie uit naar huis was gereden. Toen zijn ouders en broer maar niet thuiskwamen begon hij zich zorgen te maken, en niet onterecht zo zou al snel blijken. Ik heb die oma nooit gekend, maar de plek waar ze haar einde vond ben ik honderden, zo niet duizenden keren gepasseerd. En meestal denk ik daarbij aan de moeder van mijn vader. Ik weet zeker dat het voor de rest van de familie net zo is. Net zo goed als dat Sinterklaasavond voor de meesten van ons ook verbonden blijft met de dood van Luce van der Linden. Dat is echter ook altijd een vrolijke avond geweest, zo kan ik me herinneren. En dat zal voor de wintersport van de koninklijke familie waarschijnlijk net zo gaan. Lech is de plek waar de familie samen is en waar herinneringen aan Friso dus gemakkelijk gedeeld kunnen worden. En omdát ze in Lech zijn, zullen die herinneringen waarschijnlijk ook gemakkelijker aan de orde komen. Ik kan me voorstellen dat dat voor prinses Beatrix en prinses Mabel heel fijn is. Maar voor de dochters, die prins Friso eigenlijk maar een beetje gekend hebben, is het waarschijnlijk de beste manier om meer over hun vader te weten te komen. Precies zoals ik juist door die dramatische plek en Sinterklaasavond waarschijnlijk meer over mijn oma heb gehoord dan wanneer ze voor mijn geboorte in haar slaap zou zijn gestorven.

 

Reacties