×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Achter de schermen

Achter de schermen

Mijn gesprek met koningin Margrethe, waarover u deze week in Weekend kunt lezen, was een bijzondere ervaring. Een koningin spreek je zelden, zeker een buitenlandse koningin. Nog afgezien van dat feit vind ik het altijd bijzonder om eens achter de schermen te kunnen kijken bij een andere monarchie. Dan zie je vaak overeenkomsten met andere koningshuizen, maar ook grote verschillen.


Wat in Denemarken opviel, was de relatief relaxte manier waarop je in het paleis kon werken. Ik was er in de dagen nadat er een aanslag was geweest op een cultureel centrum en een synagoge. Toch waren er nauwelijks verscherpte veiligheidsmaatregelen. Bij het paleis kon het busje waarmee we aankwamen gewoon doorrijden en daarna liepen we zo het paleis in. Nergens werd om legitimatie gevraagd en er waren al helemaal geen snuffelhonden, die in Nederland nog wel eens worden ingezet zodra er een groep journalisten het paleis ingaat. Bij binnenkomst in het paleis werden we naar een kamer gebracht waar we onze jassen en tassen achter konden laten en daarna konden we doorlopen naar de tuinkamer waar het interview zou plaatsvinden. Pas toen de koningin en haar man, prins Henrik, in aantocht waren, kwamen er wat lijfwachten bij. En toen we zaten, kwam de persdame van het paleis vragen of we wat meer naar achter wilden gaan. We zaten iets te dicht op het koninklijk paar. Maar even een antiek tafeltje verplaatsten, zodat het niet in beeld zou staan, was geen enkel probleem. Ik kreeg meteen de neiging een paar lampen die scheef hingen ook recht te hangen, maar kon me inhouden.

Toen de koningin en de prins bijna bij de tuinkamer waren, kregen we een seintje en stonden we natuurlijk op toen ze binnenkwamen. In Nederland is het dan gebruikelijk dat je even wordt voorgesteld aan het paar en ze een hand kan geven. In Denemarken doen ze dat weer niet. Margrethe deed haar best om aardig, uitgebreid en met grapjes antwoord te geven, maar ze bleef een beetje afstandelijk. Na afloop was ze ook meteen weer weg. Alleen echtgenoot Henrik wenste ons nog een goed verblijf in Denemarken. Het beloofde gesprek van een uur was uiteindelijk nog geen halfuur. Maar ze vertelde wel zeer openhartig en gaf ook leuke anekdotes prijs. Deze week staat koning Willem-Alexander de Deense pers te woord. Ben benieuwd hoe die hun kijkje achter de schermen in Nederland hebben ervaren.

 

Reacties