×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Lange leve Pieter

Door Marc van der Linden

30 april voelt voor veel mensen nog steeds een beetje als Koninginnedag. Deze datum is nu eenmaal van 1949 tot en met 2013 onze nationale feestdag geweest. En eerlijk gezegd had ik verwacht dat koning Willem-Alexander deze dag in stand zou houden, als eerbetoon aan zijn moeder en grootmoeder. Het zou een mooie geste zijn geweest en hij had er zelfs voor kunnen kiezen het ook gewoon Koninginnedag te laten heten. Prinsjesdag hield immers ook gewoon zijn naam toen er alleen maar Prinsesjes waren.…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Vijftig jaar vlammen

Vijftig jaar vlammen

Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven vieren volgend jaar een bijzonder jubileum. Op 10 maart is het precies vijftig jaar geleden dat ze zich met elkaar verloofden. Dat was toen een hele gebeurtenis, want niet eerder had een lid van het Koninklijk Huis zich verbonden aan een gewone Nederlandse burger. Hoewel, gewoon... wie de beelden van het jonge paar nu terugziet, ziet vooral een zeer geaffecteerd pratende jongeman in een kostuum dat hem vele jaren ouder maakt.


Ik weet dat Pieter van Vollenhoven deze beelden zelf niet terug kan kijken zonder een gezicht van afgrijzen te trekken. En toegegeven, tegenwoordig komt hij – op zijn 75ste – heel wat jeugdiger over dan destijds.

Pieter en Margriet trouwden in een tijd dat prinsessen geacht werden in adellijke kring te trouwen. Er verschenen dan ook zorgelijke commentaren in de kranten, men dacht zelfs dat het einde van het Huis van Oranje in zicht was omdat het blauwe bloed zich ging vermengen met gewoon rood burgerbloed. Het is daarom een extra overwinning dat juist dit huwelijk een van de beste en gelukkigste uit de geschiedenis van het Huis van Oranje is geworden. Pieter heeft het niet gemakkelijk gehad als burger aan het hof. Er waren vele mensen tegen zijn komst, onder andere zijn schoonzus Beatrix. Ook het personeel vond het maar niks dat ze ineens een burger ten paleize hadden. Maar Pieter wist zich gesteund door zijn schoonmoeder Juliana, met wie hij een bijna duivels gevoel voor humor deelde.

Pieter baande, zonder het te weten, de weg voor de partners van zijn zonen en de zonen van zijn schoonzus Beatrix. Dat die prinsen met burgermeisjes konden trouwen, kwam mede omdat Pieter en Margriet bewezen hadden dat zo'n huwelijk niet gedoemd was te mislukken. En terwijl Pieter in de eerste jaren van zijn huwelijk nog veroordeeld was om thuis te zitten bij een gebrek aan een interessante baan, is het nu de normaalste zaak van de wereld dat prinsen en prinsessen hun eigen brood verdienen. Pieter en Margriet zijn altijd de spil van hun gezin gebleven. Ze zijn betrokken grootouders, die er niet voor terugdeinzen om, zoals onlangs nog, met de kleinkinderen te gaan kamperen. Wat ik zelf het leukst vind, is dat Pieter zijn vrouw nog altijd noemt bij het koosnaampje dat hij al in de studententijd voor Margriet gebruikte: Vlam!

Vijftig jaar samen 'vlammen' heeft dus gewerkt. 

 

Reacties