Zin in Koningsdag

Koning Willem-Alexander viert op 27 april zijn 49ste verjaardag en sinds zijn inhuldiging is die dag ook Koningsdag. Na de eerste editie ’nieuwe stijl’ in Dordrecht krijgt dit jaar Zwolle de kans om de dag nog meer vorm te geven. Dat het anders moet dan vorig jaar was al lang duidelijk. Dordrecht had er een prachtig feest van gemaakt, maar voor zowel de tv-kijker als het publiek langs de route duurde het te lang en was het soms te saai. Dat is een beetje de pech van degene die de spits moet afbijten. Er wordt wat geprobeerd zonder dat men weet of het gaat werken.

Achter de schermen werd flink geklaagd vorig jaar, ook door de journalisten. Zij hadden maar weinig van het programma meegekregen en waren vooral heel druk geweest met het afleggen van de grote afstanden in Dordrecht. De meesten hadden het zweet op hun rug staan en blaren op de voeten, toen de koninklijke familie aan het einde van het programma werd uitgezwaaid.

Ik had geluk vorig jaar, ik was door de NOS uitgenodigd om over het programma na te praten en zag de hele dag comfortabel vanuit een mooi Dordts hotel dat die dag het hoofdkwartier van de NOS was. Het was een leuke dag, maar van de goede sfeer in de stad had ik weinig mee gekregen. Daarom verheug ik me dit jaar extra op Koningsdag, waar ik weer wel zoveel mogelijk van het programma hoop mee te kunnen maken. Zwolle belooft er een mooi feest van te gaan maken. Geen plechtige momenten binnen meer, zoals vorig jaar, en evenmin een lange sponsortocht van lokale bedrijven. Het wordt allemaal feestelijker en sneller, zo heeft men beloofd.

Ik hoop vooral dat het droog blijft. Ik schrijf deze column zo’n tien dagen voor Koningsdag en op dit moment geven de weersvoorspellingen een wisselvallige dag aan, met grote kans op regen. Een paar drupjes is geen probleem en geven de dag misschien nog wel een extra Hollands karakter. Maar de Koninginnedagen die in de stromende regen plaatsvonden, voel ik nog steeds in mijn botten. Op zulke dagen is het zelfs voor de grootste optimist moeilijk om er een echt feest van te maken.

Bovendien heeft Willem-Alexander jaren geleden besloten dat hij niet met een paraplu gaat lopen als het publiek in de stromende regen staat. Dat voorbeeld werd gevolgd door de andere mannen in zijn familie. En als de koning straks zonder paraplu loopt, kun je daar dan zelf wel met een paraplu achteraan lopen? Enfin, u zult snappen dat ik dus vooral op droog weer hoop. Een zonnetje is meegenomen, maar regen is die dag aartsvijand nummer één. Maar weer of geen weer, Zwolle wil ik dit jaar niet missen!

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen