Willem-Alexander ziet Abraham

De jarige koning Willem-Alexander had tijdens de viering van Koningsdag in Tilburg nog geen idee of er bij hem thuis in Wassenaar een Abraham op hem stond te wachten. Hij had wellicht geen weet van de metershoge stropop die een groep boeren voor de vijftiger had gebouwd in een weiland naast landgoed De Horsten.

Ik ben óók benieuwd naar wat Willem-Alexander zelf rond zijn verjaardag gaat organiseren. Aan het hof zegt men officieel dat er nog niks bekend is. Maar wie naar de agenda van het Koninklijk Paleis Amsterdam kijkt, ziet dat het paleis van 18 april tot en met 4 mei is gesloten. Daarvoor kunnen heel veel redenen zijn – buitenlandse ontvangsten, symposia of het opbouwen van een tentoonstelling – maar dat er ook iets rond de verjaardag van de koning wordt gedaan, ligt voor de hand.

Willem-Alexander vierde zijn dertigste en veertigste verjaardag groots en hij zal met het bereiken van vijftig dus ook flink willen uitpakken. Dan ligt het Paleis op de Dam het meest voor de hand, zeker nu. Paleis Huis ten Bosch is immers gesloten en wordt verbouwd, paleis Noordeinde is wat klein en Paleis Het Loo – waar de koning zijn veertigste vierde – staat aan de vooravond van een verbouwing. En als de koning het echt uitgebreid wil vieren, dan is de kans groot dat er veel buitenlandse koninklijke gasten komen.

De laatste keer dat in Nederland zo’n groot verjaardagsbal door een staatshoofd werd gegeven, was in januari 1998, toen Beatrix zestig jaar werd. Er werd destijds een feestweekend georganiseerd waarvoor heel gekroond Europa was uitgenodigd. De 160 binnen- en buitenlandse gasten – onder wie vooral vertegenwoordigers van Europese vorstenhuizen – werden op de eerste middag welkom geheten in het Stedelijk Museum in Amsterdam. ’s Avonds volgde een balletgala in het Muziektheater.

Op de dag van de verjaardag ging het gezelschap eerst per trein naar Apeldoorn voor een bezoek aan nationaal museum Paleis Het Loo en vervolgens per bus naar het Kröller-Müller Museum in Otterlo. De dag werd besloten met een diner en bal in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Op zondag was er een kerkdienst in de Westerkerk, gevolgd door een afsluitende lunch voor alle gasten aan boord van het radarschip Kapitein Kok. Ik was die dagen aan het werk en kan me vooral de bittere kou herinneren, want de pers moest natuurlijk overal buiten voor de deur wachten. In april zal dat iets beter zijn. Hopelijk denkt de koning er net zo over…

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen