Wat is privé?

Onze koning en koningin hebben er veel plezier van dat ze vrijelijk over het regeringstoestel KBX kunnen beschikken. Zoals andere mensen de trein pakken, nemen zij het vliegtuig. In februari waren ze in Lech, in maart in Noorwegen en afgelopen weekend liepen ze met het gezin ijsjes likkend door Rome. Dat de belastingbetalers voor de kosten van deze trips opdraaien, is iets waar al veel over gediscussieerd is in het parlement, maar tot nu toe is er niets veranderd. Mijn mening daarover is simpel: als het privéreizen zijn, moeten die ook privé betaald worden. De koning en koningin schermen hun privéleven goed af – en dat is hun recht – maar het is dan wel een beetje vreemd om de belastingbetaler te laten opdraaien voor de kosten van dat privéleven.

Overigens is dat privéleven alleen voor de Nederlanders afgeschermd. In buitenlandse tijdschriften zult u wel de foto’s kunnen zien van het gezin dat uitrust op de trappen in een straatje in Rome, van de winkelende prinsesjes en zelfs van koningin Máxima die bij modehuis Missoni midden in de winkel kleding staat te passen. Buitenlandse bladen die dit publiceren horen daar niets over, maar als een Nederlands tijdschrift de foto’s waarop dit alles te zien is plaatst, volgt er een rechtszaak. Kortom, we betalen dus met zijn allen voor de reizen waarvan we niets mogen zien.

Het privébezoek aan Rome nam nóg absurder vormen aan toen de koning en de koningin op audiëntie ging bij de paus. Dat werd geregeld door prins Jaime de Bourbon de Parme, neef van de koning én de Nederlandse ambassadeur in Vaticaanstad. Het Vaticaan was blij met de komst van het Nederlandse koningspaar en kondigde het in de officiële agenda van de paus aan. Dat was kennelijk tegen het zere been van de koning, want hij wilde het bezoek graag privé houden. En dus zei de Rijksvoorlichtingsdienst niets over het bezoek aan de kerkvorst. Dat de dienst het privébezoek van het koninklijk gezin aan Rome niet meldt, kan ik nog begrijpen. Maar een bezoek aan een ander staatshoofd is gewoon nieuws. De koning was daar niet als privépersoon en werd ook niet als zodanig ontvangen. Het was allemaal officieel, althans van de zijde van het Vaticaan. En zoals gebruikelijk werden daar ook foto’s van gemaakt. Hoewel de rooms-katholieke Kerk eeuwenoud is, heeft het misschien wel de beste persdienst van Europa. Van elke stap die de paus zet en van elke persoon die hij de hand schudt, worden foto’s gemaakt. En die worden kort daarna aan de media ter beschikking gesteld, tegen een kleine vergoeding. Complete transparantie dus. Totdat de Nederlandse koning en koningin op bezoek kwamen. Ineens moest met Nederland overlegd worden of de foto’s aan de media gegeven konden worden. Waarom zo veel geheimzinnigheid? Of gebeurde er iets wat niet mogen zien? Kuste de katholieke Máxima de vissersring van de paus? Droeg ze witte kleding, zoals vorstinnen van katholieke landen dat alleen mogen bij een bezoek aan de paus? Of waren de prinsesjes, die ook hadden genoten van het weekendje Rome, meegekomen naar het Vaticaan? Het duurde ruim 24 uur voordat daar een antwoord op kwam. 

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen