prinses beatrix moeder

Zo is prinses Beatrix als moeder en oma volgens familieleden

Prinses Beatrix is als koningin altijd een hardwerkende vrouw geweest, maar hoe was en is zij als moeder en oma? Dit is wat haar eigen familieleden daarover zeggen. 

Prinses Beatrix heeft drie kinderen: in 1967 werd zij voor het eerst moeder van koning Willem-Alexander, een jaar later kwam prins Friso ter wereld. Nog een jaar later kwam haar derde, en laatste, zoon ter wereld: prins Constantijn. Daarnaast is ze ook oma van maar liefst acht kleinkinderen: zeven meisjes en een jongen. 

Een hecht gezin

Prinses Beatrix, prins Claus en hun drie zonen vormden vroeger een hecht gezin. Prins Claus sprak altijd vol lof over zijn vrouw. Hij vertelde in een interview in 1988 dat het niet altijd makkelijk was voor haar om haar baan als prinses, en later als koningin, te combineren met het moederschap. Toch deed ze ontzettend hard haar best. “Ik denk dat we wel kunnen zeggen dat ze een hele goede moeder is”, zei hij tijdens het interview. “Ze heeft de jongens door de school geloodst. Ik heb daar niets aan gedaan. Zij is altijd naar de ouderavonden gegaan, heeft met de onderwijzers en leraren gepraat. Ze is de kern van het gezin.”

Lees ook: Koningspaar wil onbezorgde jeugd voor Amalia

Dutch Royal Family Attends The Prince Claus Prize Award At The Royal Palace In Amsterdam
Een deel van de koninklijke familie

Anders doen dan in haar jeugd

Prinses Beatrix wilde haar kinderen een goede en normale jeugd geven. Anders dan haar eigen jeugd. De prinses onthulde eerder dat zij en haar zusjes vooral werden overgelaten aan de kinderjuffrouw, terwijl hun ouders vaak weg waren. Daarom streefde ze ernaar om altijd betrokken te zijn bij de opvoeding. 

Attente oma

Niet alleen was en is ze een goede moeder, ook is prinses Beatrix een attente oma. Ze denkt aan alles. Een belangrijk examen van een kleinkind? Een verjaardag of een andere belangrijke gebeurtenis? Ze vergeet het niet en stuurt iets op of gaat persoonlijk langs. Eloise liet eerder ook al weten dat ze een goede band heeft met haar oma, prinses Beatrix. En niet alleen Eloise, maar ook de rest van de familie is dol op haar. 

Lees ook: Wordt boek over Máxima’s jeugd een bestseller?

Tip van de redactie

In Beatrix – Dwars door alle weerstand heen ontrafelt Jutta Chorus het turbulente tijdperk van Beatrix na 2000. Tussen koninklijke rust en ongekende uitdagingen, toont deze vorstin veerkracht en vastberadenheid. Wat waren haar offers? Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST VERA GULDEMEESTER
BEELD GETTYIMAGES

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Royalty

#Royaltynl

Jutta Chorus