Vijftig

’Een heel speciale ontmoeting met een mij nog onbekende heer vindt plaats op 27 april. Wat ik over hem heb gehoord, is overigens heel positief. Hij schijnt energiek en vitaal te zijn en midden in het leven te staan. En hij oogt véél jonger dan zijn leeftijd. Zijn naam is Abraham, achternaam onbekend. Ik verheug me erop’, aldus koning Willem-Alexander begin dit jaar in een toespraak. De woorden deden me goed, want kennelijk wen je aan de gedachte dat je op een gegeven moment een halve eeuw oud bent.

Ik ben twee jaar jonger dan de koning en voor mij is vijftig nu nog een afschrikwekkend getal en kijk ik nog bepaald niet uit naar de ontmoeting met Abraham. Raar hè, want bij eerdere kroonjaren zoals dertig en veertig had ik dezelfde reserves en bleek het leven alleen maar leuker te worden. En wat zegt leeftijd nu eigenlijk nog? 

Wie de vijftigers van nu ziet, ziet mensen die midden in het leven staan, zich jong en sterk voelen en van alles met volle teugen genieten. In mijn vriendenkring heb ik mensen die ouder zijn dan mijn ouders en met wie er evenmin een generatiekloof is. Je kunt over alles met elkaar praten en vooral ook heel veel lachen. Waar je vroeger uit respect vaak u zei tegen iemand die ouder was, is dat nu gewoon weg. Wat wel bij het ouder worden hoort, is dat je ook wat meer stilstaat bij het verleden. Dat zal de koning ook doen. Nu hij zelf kinderen heeft zal hij op sommige punten zijn ouders beter begrijpen, terwijl hij op andere punten blij zal zijn dat het niet meer zo gaat zoals in zijn jeugd. Maar ook de zorgen nemen toe. Met drie dochters die tiener zijn – Ariane vierde afgelopen week haar tiende verjaardag – zal hij de eerste signalen van de puberende meisjes al gehad hebben. En ongetwijfeld beseft hij dat er nu een heel andere fase begint: die van steeds meer zelfstandigheid, misschien een beetje rebelleren. Maar ook de tijd van vriendjes, verliefdheden en teleurstellingen. Koningin Beatrix en prins Claus lieten hun zoons in hun tienerjaren redelijk vrij, maar zal de koning er met drie dochters in plaats van zonen net zo makkelijk mee omgaan? Ik kan me voorstellen dat de eerste jongen die zich bij het ouderlijk huis van Amalia, Alexia of Ariane zal melden straks peentjes zal zweten. Want waar de vader van een meisje op wie je verliefd bent al afschrikwekkend genoeg zal zijn, is een koning dat helemaal. Het verstand komt met de jaren en dat is mooi, want voor koning Willem-Alexander breekt thuis een periode aan waarin hij er vaak een beroep op zal moeten doen. Van harte, Majesteit!  

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen