Column Marcvanderlinden

Oranje in oranje

Er is geen land ter wereld waar sport en koningshuis zo samenkomen als in Nederland. De naam van onze koningshuis - het Huis van Oranje - heeft letterlijk kleur gegeven aan onze sporters en hun fans. Ik vind het altijd erg indrukwekkend als je grote sportevenementen ziet waaraan Nederland deelneemt en dat je dan al die in het oranje gestoken supporters op de tribune ziet.

Fans zijn bereid de wereld over te reizen om de sporters te steunen. Kosten noch moeite worden gespaard om ‘onze’ jongens en meisjes te steunen, toe te juichen en zelfs te troosten als er niet gewonnen wordt. Waar het Oranjelegioen neerstrijkt wordt het feest en veel landen zijn jaloers op het enthousiasme en de trouw van de Nederlandse fans.

Ook voor het koningshuis is het natuurlijk niet slecht dat Oranje geassocieerd wordt met de succesvolle sporters bij de Olympische Spelen en de kampioenschappen. Door alle grote sportevenementen heeft bijna iedereen wel een Oranje-outfit in huis die tegenwoordig ook uit de kast wordt getrokken op Koningsdag of als de koning en koningin ergens verschijnen.

Sinds het aantreden van Willem-Alexander doet het koninklijke Oranje ook steeds meer terug voor sportief Oranje. Als troonopvolger was hij aanwezig bij talloze sportevenementen en daar bouwde hij vriendschappen op met vele sporters. En nu hij koning is, lijkt hij de sporters trouw te blijven. We hebben koning Willem-Alexander en koningin Máxima al meer bij grote sportevenementen gezien dat Beatrix in haar 33 jaar op de troon.

Dat enthousiasme is overgegaan op de kinderen. Amalia, Alexia en Ariane zijn al net zo enthousiast op de tribunes als hun ouders. En ze steken zich nog meer in het oranje. Amalia is sinds vorig jaar de Prinses van Oranje. Deze titel is voorbehouden aan de troonopvolger van Nederland. Maar toen ik haar afgelopen week op de tribune zag zitten bij de finale van het WK hockey, was ze vooral een prinses ín oranje.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen