Oordopjes

Ze doet het toch maar, op haar 92ste. Koningin Elizabeth viert haar verjaardag meestal in huiselijke kring, maar dit jaar kwam ze met haar familie naar de Royal Albert Hall, waar ze vanuit de koninklijke loge allerlei optredens bekeek. Ze zal het overgrote deel niet hebben gekend. Reggae-artiest Shaggy bijvoorbeeld, die met nogal heftige heupbewegingen over het podium ging.

Kylie Minogue kende ze misschien wel, het is tenslotte de beroemdste zangeres van Australië, waar Elizabeth ook het staatshoofd is. Maar Kylie’s lied ging grotendeels aan haar voorbij, want Hare Majesteit had haar oren voorzien van herriestoppers. Ze volgde gewoon het publiek: als die begonnen met klappen, deed zij het ook.

Maar daardoor ging ook de toespraak van kleinzoon William langs haar heen. Kennelijk vond de koningin het weinig koninklijk om publiekelijk de oordopjes uit haar oren te vissen. Dat deed ze wel voordat ze aan het einde van het concert even het podium opkwam, waar zoon Charles haar eerst als ’Your Majesty’ aansprak en vervolgens als ’Mommy’. Ze rolde even met haar ogen en kreeg daarmee de zaal aan het lachen.

Eerder die week hadden de Britten al de grappige kant van hun koningin gezien. Met leeftijdgenoot David Attenborough, de man van talloze natuurdocumentaires, maakte ze een wandeling door de tuin van Buckingham Palace. De Queen maakte daarbij enkele goede grappen, bijvoorbeeld toen er een helikopter overkwam en ze David vroeg: ’Is dat president Trump? Of Obama?’

Een paar dagen later ontving ze in Buckingham Palace de 35 leiders van de Gemenebestlanden. Deze landen hebben voor een groot deel Elizabeth als staatshoofd, hoewel een ander deel inmiddels een eigen staatshoofd heeft. Maar de samenwerking met het Verenigd Koninkrijk en de andere landen is gebleven. Elizabeth heette alle gasten staande welkom en hield tijdens het diner een toespraak waarin ze vertelde dat dit voor haar de laatste Gemenebestbijeenkomst zou zijn en dat ze hoopte dat na haar dood haar troonopvolger Charles ook daar aan het hoofd komt te staan. Dat was een bijzonder moment, want ze maakte daarmee duidelijk dat haar zoon toch echt koning wordt en bovendien dat ze zich zorgen maakt dat sommige landen haar dood zullen aangrijpen om voortaan hun eigen staatshoofd te kiezen.

Elizabeth is duidelijk aan het afbouwen, maar aftreden zal ze nooit doen. Ze zal alleen minder in het openbaar verschijnen en meer tijd doorbrengen met haar man Philip. Ze brengen nu hun privétijd door in Wood Farm, een relatief klein maar knus huis op het landgoed Sandringham. Daar is minder personeel, een kleine intieme tuin en slaapkamers op de begane grond. Philip brengt er nu al de tijd door dat Elizabeth aan het werk is in Buckingham Palace. Voor die dagen hebben de kleinkinderen een omarooster gemaakt, zodat er altijd een kleinkind is tegen theetijd.

De Britten vinden het prachtig. Elizabeth doet het toch maar. Het concert kon haar waarschijnlijk gestolen worden, maar voor de jongste generatie was het geweldig dat de Queen daarbij is. Zelfs voor die generatie is ze nog acceptabel. En die oordopjes worden haar vergeven…

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen