Nutteloze vragen

Het persmoment met het koninklijk gezin is één van de weinige keren dat je zo’n beetje alles kunt vragen aan de koning en de koningin. Bij staatsbezoeken moet het gaan over het bezoek aan dat land en ook bij andere ontmoetingen met de pers staat van tevoren vast wat het onderwerp van de vragen moet zijn. Maar bij het jaarlijkse persmoment voor de zomervakantie is zo’n regel er niet, al moeten de vragen wel eerst aan de RVD worden doorgegeven.

Eén vraag per persoon, dus je moet goed nadenken wat je vraagt en hoe je de vraag stelt, zodat er een uitgebreid antwoord op komt. Als je dit werk langer doet, weet je ook dat sommige vragen gewoon geen zin hebben omdat ze er toch niet op zullen antwoorden. Vragen naar de hobby’s van de kinderen bijvoorbeeld. De koning en de koningin willen voorkomen dat hun dochters de rest van hun leven vast blijven zitten aan die ene opmerking dat Amalia graag hockeyt, Alexia mooi kan zingen of Ariane het liefste voetbalt. Want ze weten: wat hun kinderen nu graag doen, kan volgend jaar weer iets anders zijn.

De laatste jaren is het een beetje een trend dat lokale media hun lezers vragen laten insturen. De leukste wordt dan gekozen. Dat leverde dit jaar de vraag op of de koning en de koningin niet liever een anoniem, normaal leven hadden gehad. Antwoord van Willem-Alexander: ’Als je alle wat-als-vragen moet gaan beantwoorden, is dat een heleboel energie die je verspilt aan dingen waar je toch niets aan kunt doen.’

Máxima voegde eraan toe: ’De wat-als is niet de positieve energie die ik aan mijn leven wil geven’.

Een verloren vraag dus. Informeren naar de vakantieplannen heeft ook geen zin. De koning en de koningin houden die natuurlijk geheim. En vragen naar hun lievelingskostje zal ook geen antwoord opleveren, want als de koning vertelt dat hij dol is op bijvoorbeeld spruitjes, dan zal hij die vanaf dat moment overal geserveerd krijgen. En dan is de lol van spruitjes eten zo voorbij.

Vragen die wel succes kunnen hebben, zijn bijvoorbeeld hoe het schooljaar van de prinsesjes is verlopen en of ze over zijn naar de volgende klas. Net als alle andere ouders vertellen Willem-Alexander en Máxima graag en vol trots over hun kinderen. Tegelijkertijd doen ze er alles aan om te benadrukken dat hun privéleven niet heel erg anders is dan dat van de ’gewone’ Nederlanders. Als de koning en de koningin vertellen over de problemen die ze soms hebben met het intensieve gebruik van de mobiele telefoon door hun dochters, zal dat voor heel veel huishoudens herkenbaar zijn. Toen de koning in zijn tv-interview vertelde dat zijn dochters de telefoons te leen krijgen in plaats van cadeau, vond een vriendin van mij dat een erg goede tip. Iets wat te leen is gegeven, kun je immers altijd terugvragen.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen