Column Marcvanderlinden

Moederfiguur

Het NOS Journaal kwam na de trouwerij van prins Harry en Meghan Markle met allerlei conclusies over hoe de Britse monarchie 'onder leiding' van Meghan zou veranderen. Natuurlijk: het is verfrissend om niet weer een lelieblank meisje aan de arm van haar prins de kerk uit te zien lopen. Maar dat Meghan van gemengde afkomst is, deed mij niets speciaals. Wel dat hij veel zenuwachtiger was dan zij. Harry zat omringd door allerlei mensen die hij zijn leven lang al kent en weet de media als geen ander te bespelen, maar toch had hij het af en toe zichtbaar niet meer van de spanning. Meghan, ex-actrice, had zo op het oog geen last van toneelangst. Ik werd ook gegrepen door haar moeder Doria, die dit allemaal meemaakte, maar niemand had met wie ze kon praten of napraten.

En dan dat 'leiding' nemen: dat doet toch echt het staatshoofd. Die bepaalt welke taken Harry en Meghan krijgen en Meghan zit (nog) niet eens in de vergadergroep die kijkt naar hoe de monarchie kan of moet veranderen. Moderner dan anders kon ik het ook niet noemen. Modern is toch niet om met iemand met een andere kleur te trouwen.

Nee, vernieuwend zou het pas zijn als een prins met een man zou trouwen en dat huwelijk kerkelijk zou laten inzegenen. Meghan kan wel haar steentje bijdragen aan het toegankelijker maken van het instituut monarchie, daar helpt haar Amerikaanse achtergrond bij. Zij knoopt vaker praatjes aan met wildvreemden dan de royals. En zij en Harry hebben natuurlijk alles om een heel leuk gezin te krijgen.

Dat gezin laat niet lang meer op zich wachten, denk ik. Maar Harry zal zijn vrouw en kinderen als een leeuw bewaken en dat betekent wel een verandering. Hijzelf en William moesten van jongs af aan overal mee naartoe om het publiek kennis te laten maken met de toekomstige royals. Pas toen de prinsen onlangs vertelden hoe mensonterend ze het hadden gevonden dat ze achter de kist van hun overleden moeder door heel Londen moesten lopen, besefte ik hoe ontroerend ik dat toen had gevonden, terwijl ik hun boosheid nu wel begreep.

De kinderen van Harry en Meghan zullen, net als die van zijn broer William, heel beschermd worden opgevoed. Toen ik las dat Meghan’s moeder haar baan en huis in Los Angeles heeft opgezegd, dacht ik: die vertrekt vast naar Londen om een klankbord te zijn voor haar dochter en om de eventuele kleinkinderen tenminste één oma goed te laten kennen. En om, laat ik het maar gewoon zeggen, Harry het gevoel te geven dat er weer een moederfiguur in zijn leven is.