Column Marcvanderlinden

Met cadeautjes naar huis

Drie staatsbezoeken in één week, dat was al raar toen het bekend werd. Elk land zou ons koningspaar anderhalve dag op bezoek krijgen. Maar toen koningin Máxima afzegde na de onverwachtse dood van haar zusje en koning Willem-Alexander alleen naar Letland, Estland en Litouwen moest, werd het helemaal anders dan anders.

Op zich is ’anders’ geen probleem, want daardoor is er iets nieuws te vertellen. Maar Máxima is op zulke reizen toch de smaakmaker. Niet alleen voor publiek en pers, ook voor Willem-Alexander. Hij miste zijn maatje, met wie hij deze reizen altijd samen doet, zichtbaar heel erg. Een overvol programma is ook leuker als je dat samen kunt doen. En de koning weet heel goed dat zijn vrouw een speciale troef is bij een staatsbezoek. Van haar kleding tot en met de tiara die ze draagt bij het staatsbanket: het maakt altijd veel indruk in de landen die ons koningspaar op bezoek krijgen.

Ook voor de meereizende pers was het wennen. Met name de fotografen zijn erg op koningin Máxima gericht. Nu hadden ze ineens alleen maar beelden van de koning. In zo’n bezoek zijn altijd een paar poseermomenten opgenomen, zodat de koning en de koningin op een mooi plekje kunnen worden gefotografeerd. Maar alleen de koning, dat is toch anders. In plaats van een stralend paar is daar ineens een man alleen die stilstaat om een foto van zichzelf te laten nemen. De RVD had dat goed ingezien en dus waren een aantal van die momenten gesneuveld.

Willem-Alexander sloeg zich professioneel door de week heen. Hij maakte grapjes, luisterde geïnteresseerd naar alles wat hem verteld werd, hield toespraken en schudde in elk land handen van Nederlanders die daar wonen. Maar wat zal hij blij zijn geweest toen hij weer in het vliegtuig naar Nederland zat.

Met overigens de nodige cadeautjes voor Máxima. Het is bij staatsbezoeken gebruikelijk dat er geschenken worden uitgewisseld. Die cadeaus zijn onderdeel van het nodige diplomatieke overleg. De gebruiken verschillen nogal per land. Sommige landen geven peperdure cadeaus en dan geeft de koning ook een duur cadeau terug. Maar in de Baltische staten houdt men het liever bescheiden. Dan moet er ook nog geïnformeerd worden waarmee de staatshoofden blij gemaakt kunnen worden.

Koning Willem-Alexander gaf in dit geval elke president een originele in de zeventiende eeuw in Amsterdam gedrukte kaart van hun land cadeau. Daarnaast overhandigde hij hen een gesigneerde foto van hemzelf en Máxima, plus het Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In Litouwen kreeg de koning een beeldhouwwerk en de hoogste onderscheiding van het land. In Letland en Estland kreeg hij die ook, maar die landen hadden besloten Máxima eveneens het Grootkruis toe te kennen, hoewel zij er niet bij was. Zij hadden ook een cadeautje voor de koningin. In Letland was dat een vaas en in Estland speciaal voor haar geweven kant. Of de vaas in huis zal worden gezet, is nog de vraag. De meeste cadeaus gaan naar het Koninklijk Huisarchief. Maar het kant zal de koningin waarschijnlijk wel gebruiken in een van haar toekomstige kledingstukken bijvoorbeeld.