Koninklijke souvenirs zónder foto

Wie in Londen is, kan er niet omheen dat de stad in een koninkrijk ligt. Je ziet overal kronen of het monogram ERII, wat staat voor Elizabeth Regina (koningin in het latijn) de Tweede. En dan zijn er nog de vele souvenirwinkels waar van alles te koop is met de portretten van de royals, de paleizen in gips en zelfs pluchen corgy’s, de lievelingshondjes van de Queen.

De royals zijn daar big business en dat weten ze zelf ook. Koningin Elizabeth heeft veel van haar paleizen opengesteld en voor bezoekers is er altijd een prachtige winkel bij waar allerlei souvenirs gekocht kunnen worden met het échte koninklijke zegel. Van replica’s van Hare Majesteit’s juwelen tot en met hele serviezen, die een klein fortuin kosten. De winst gaat overigens in zijn geheel naar het onderhoud van de paleizen en de kunstverzameling, dus houd u niet in als u in Londen bent.

Misschien is het een idee voor paleis Noordeinde, dat nu ook elke zomer opengesteld gaat worden. Mooie souvenirs die alleen daar te krijgen zijn, daar moet toch vraag naar zijn. Hoewel ik me ook kan voorstellen dat de koning juist wil voorkomen dat de (kortstondige) openstelling een te commercieel karakter krijgt. En je kunt je de discussie over de opbrengst hier al voorstellen. In Engeland ziet men dat anders. Koningin Elizabeth heeft ook weinig keus, want het onderhoud van haar paleizen kost miljoenen per jaar én er is wereldwijd een enorme interesse in haar familie.

Toen ik onlangs in Londen was en een tentoonstelling bezocht in Buckingham Palace liep ik ook de paleisshop in om even rond te kijken. Ik ben een verzamelaar van veel dingen, maar niet van mokken of theelepeltjes met koninklijke portretten. Tot mijn verbazing waren die daar ook niet te vinden. Terwijl je in heel Londen struikelt over theekopjes met het gezicht van Elizabeth, koffiekannen met William en Kate en zelfs schoteltjes met de gezichten van Charles en Camilla, ligt dat niet in de winkels die door het paleis worden gerund. Er was niet eens een koelkastmagneet met een foto van Hare Majesteit. Alleen lijstjes en boeken bevatten foto’s van Elizabeth of haar familieleden, maar op alle andere handel stond een tekst, kroon of monogram. Ook de 'officiële' paleissouvenirs ter gelegenheid van het huwelijk van Harry en Meghan zijn portretloos.

Een dame die in de winkel werkte, zag me kijken en vroeg of ze iets voor me kon doen, dus ik vroeg haar waarom nergens een portret op stond. Ze antwoordde: 'Dat wil Hare Majesteit niet. Ze vindt het een naar idee dat mensen een kopje met haar portret aan de mond zetten. Of dat zo’n kopje breekt bij het afwassen. Of erger nog: naar iemands hoofd wordt gegooid'.

De dame bloosde van haar eigen openhartigheid. Maar ze heeft me niet gevraagd om het niet verder te vertellen. Dus…

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen