Afghanistan

Waarom Elizabeth prins William niet naar de oorlog in Afghanistan stuurde maar Harry wel

Zowel prins William als prins Harry hebben in het leger gediend. Alleen prins Harry werd door koningin Elizabeth op missie gestuurd, maar waarom?

Prins Harry ging in 2005 naar de militaire academie in Sandhurst. Harry en zijn regiment waren vanaf december 2007 actief in de oorlog tegen de taliban, in de Afghaanse provincie Helmand. Eind februari 2008 kwam er pas naar buiten dat de prins in Afghanistan aan het vechten was.

Plicht vervullen

Queen Elizabeth vond in eerste instantie dat zowel William als Harry in dienst moesten. Volgens Mike Jackson, generaal binnen het Britse leger, zei de koningin het volgende: “De koningin zag het eigenlijk heel simpel. Ze zei: ‘Die jongens geven mijn geld uit, dus ze moeten ook hun plicht vervullen.’ En als lid van de koninklijke familie betekende dat volgens haar dat ze in het leger moesten gaan. En zo mogelijk dus ook actief ingeschakeld konden worden voor gewapende conflicten.”

Lees ook: Prins Harry terug Afghanistan

Toch niet op missie

Toch besloot Queen Elizabeth om haar oudste kleinzoon niet op missie te sturen. Mike Jackson vervolgde zijn verhaal: “Na grondig overleg met haar raadgevers, zag ze in dat het niet wijs zou zijn om William toestemming te geven om naar de oorlog te gaan. Er waren constant conflicten aan de gang in Afghanistan, en het zou te risicovol zijn om de erfgenaam van de troon daaraan bloot te stellen. Voor prins Harry, die inderdaad slechts ‘de reserve’ was, was dat risico acceptabel.”

Lees ook: Koningin Elizabeth onthult oorlogsmonument

Max Mumby Archive
Prins Harry in het leger

Geen risico’s 

William is uiteindelijk dus niet op missie gegaan. Wel is hij een tijdje traumahelikopterpiloot geweest. Ook niet heel veilig, maar wél veiliger dan meedoen aan een oorlog in Afghanistan. 

Lees ook: Ook militairen op missie vierden feest

TEKST VERA GULDEMEESTER
BEELD GETTYIMAGES

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Royalty

#Royaltynl