Koningin Elizabeth onthult oorlogsmonument

De Britse koningin Elizabeth onthulde donderdag in Londen het nieuwe Irak-Afghanistan-monument in de Victoria Embankment Gardens. Dit deed de Britse koningin in het bijzijn van haar echtgenoot prins Philip. Het gedenkteken langs de rivier de Theems eert alle Britse militairen en burgers die tussen 1990 en 2015 betrokken waren bij conflicten in de Golfregio, Irak en Afghanistan.

Voorafgaande aan de onthulling was er een dienst op Horse Guards Parade. Daar waren naast de koningin ook prins Charles en zijn vrouw Camilla, prins William en Catherine en prins Harry bij aanwezig. Namens de regering kwam premier Theresa May. Harry diende zelf twee keer in Afghanistan. In 2008 moest Harry een missie afbreken omdat zijn aanwezigheid uitlekte. Harry keerde in 2012 terug in Afghanistan, dit keer als Apache-piloot.

Er kwamen nog meer familieleden van Elizabeth naar de ceremonie, onder wie prins Andrew, prins Edward en zijn vrouw Sophie. Daarnaast waren prinses Anne en haar man Tim Lawrence, de hertog van Kent en prinses Alexandra aanwezig.

Na afloop woonde de Britse koninklijke familie een receptie bij met oorlogsveteranen die in Afghanistan of Irak hebben gediend. Daar kreeg ze bloemen van de tweejarige Alfie. Zijn vader diende in Irak en Afghanistan, zijn moeder was in Afghanistan gelegerd.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen