Koningin Mathilde van België

7x dit wist je vast nog niet over koningin Mathilde

Zeven leuke feitjes over de indrukwekkende Mathilde. Dit wist je vast nog niet over de koningin van België.

Koningin Mathilde van België, geboren op 20 januari 1973 als Mathilde Marie Christine Ghislaine d’Udekem d’Acoz, is de echtgenote van koning Filip en heeft sinds haar huwelijk in 1999 een prominente rol als koningin-consort van België. Ze is enorm populair, maar dit wist je vast nog niet over haar. Zeven leuke feitjes.

1. Talenwonder Mathilde

Koningin Mathilde spreekt meerdere talen: Frans, Nederlands, Engels en Italiaans. Maar het Pools van haar moeder, dat spreekt ze dan weer net niet.

Mathilde en filip van belgie
Mathilde en Filip

2. Vriendin van koningin Máxima

Hoewel koningin Mathilde haar privéleven grotendeels buiten de schijnwerpers houdt, zijn er aanwijzingen dat ze een hechte vriendenkring heeft. (oud-)Koningin Fabiola en zij waren dikke vriendinnen. En ook koningin Máxima en Mathilde worden vaak samen gezien.

Koningin Mathilde Van Belgie En Maxima
Koningin Mathilde Van Belgie en Maxima

3. Kopje thee als de kinderen uit school komen

Als koningin van België woont Mathilde met haar echtgenoot, koning Filip, en hun kinderen in het Koninklijk Paleis van Brussel. Het Koninklijk Paleis dient als de officiële residentie van de Belgische koninklijke familie. Het paleis is een echt ’thuis’. Mathilde probeert haar agenda zo in te delen, dat ze thuis is als haar kinderen ’s middags uit school komen. Nou ja, toen ze klein waren dan. Maar het verhaal gaat dat Mathilde zo vaak als het kon met ene kopje thee klaar zat als de kinderen uit school kwamen.

Lees ook: 5 leuke weetjes over Belgische prins Gabriël

Queen Of Belgium

4. Dries van Noten fashion

De koningin bespreekt eerst alles met haar adviseur Machteld. Deze dame staat Mathilde al jaren bij en wordt zelfs weleens de ‘schaduwkoningin’ genoemd. Of haar steun en toeverlaat haar ook bij haar kledingkeuze bijstaat, is niet bekend. Wel bekend is dat Mathilde een groot fan is van de Belgische fashion ontwerper Dries van Noten. Mathilde schitterde tijdens het kerst concert in deze galajurk met bloemen.

Dries Van Noten Mathilde Jurk
Dries Van Noten jurk

5. Tragisch ongeluk

Koningin Mathilde was 26 jaar oud toen ze op 4 december 1999 in het huwelijk trad met prins Filip, die later koning Filip werd. Het paar ontmoette elkaar tijdens een diner in 1996. Een jaar later trof het noodlot echter. Ze is zelf de oudste van vijf kinderen. Tragisch genoeg is een van haar zusjes, Alix, in 1997 bij een verkeersongeluk om het leven gekomen, waarbij ook hun grootmoeder overleed. In een interview op de Vlaamse tv vertelde ze daarover: “ze komt nooit meer terug. Het lijden blijft hetzelfde. De tijd verandert daar niets aan. Ik zou met haar mijn geluk willen delen, mijn kinderen… Zij zal dat nooit kennen.” Het verdriet slijt nooit, aldus Mathilde.

Lees ook: hier wandelen Filip en Mathilde met de kinderen

Filip En Mathilde
Filip En Mathilde en hun gezin

6. Haar leven voor Filip

Mathilde is de dochter van Patrick d’Udekem d’Acoz en Anne Komorowski. Haar moeder is de dochter van een Poolse adelijke familie. Haar moeder werd geboren in de Poolse stad Bialogard, maar in de jaren 50 ontvluchtten de grootouders van Mathilde Polen en kwamen via Afrika in België. Daar groeit Mathilde op in het plaatsje Villers-la-Bonne-Eau in de buurt van Bastenaken. Na de lagere school gaat ze naar een streng internaat in Brussel en studeert daarna logopedie aan de Haute École Léonard de Vinci en psychologie aan de Université Catholique van Louvain. Haar werkende leven startte ze als logopediste. Ze had een eigen praktijk. Ter gelegenheid van haar 50ste verjaardag werd er in de media volop terug gekeken op het leven van de Belgische koningin en verscheen onderstaand portret.

Lees ook: spot de bijzondere broek van Mathilde

Mathilde 50 2 2023
Mathilde in 2023

7. Prinses Elisabeth

Haar kinderen heten Elisabeth, Gabriël, Emmanuel en Eléonore hebben aan haar ene geweldige moeder. Eléonore heeft als een van haar doopnamen Fabiola meegekregen. Een mooi eerbetoon aan Filips tante en Mathildes goede vriendin. Prinses Elisabeth is de oudste en is daarmee ook de kroonprinses. Ze is, net als haar moeder, razend slim. Prinses Elisabeth studeerde ‘History & Politics’ aan het Lincoln College, aan Oxford University. In juli 2021 rondde zij de opleiding ‘Militaire en Sociale Wetenschappen’ aan de Koninklijke Militaire School af.

Belgium Royalty National Day elisabeth

LEES OOK: Leuke weetjes over koningin Astrid

Tip van de redactie

De macht van Mathilde ontrafelt het subtiele spel van invloed in het Belgische koningshuis. Ontdek de ongeschreven kracht van koninginnen, de finesse van Mathilde’s vorstinschap en de verborgen verhalen achter de kroon. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

 

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Royalty