Astrid

Leuke weetjes over koningin Astrid

Astrid was geen lang leven gegund: zij overleed in 1935. Het Belgische koningshuis deelde op Instagram bijzondere weetjes over haar.

Ze werd geboren in 1905, op 17 november. Ze was Zweedse – een dochter van prins Karel van Zweden – en volgde in haar thuisland een opleiding aan de huishoudschool. Zoiets was destijds nog erg ongebruikelijk. Het werd als modern en vooruitstrevend gezien.

Astrid trouwde met de Belgische koning Leopold III. Eerst op 4 november 1926. En daarna nog eens op 10 november. Onder meer haar familie uit Zweden was aanwezig. En ook royals uit Beieren en Denemarken. De bruid had voor beide voltrekkingen, de eerste was het burgerlijk en de tweede het kerkelijk huwelijk, een andere jurk. Die jurken zijn bewaard gebleven en er wordt zorgvuldig op gepast in de Koninklijke Verzameling, in België.

Auto-ongeluk

Koning Albert I kwam in 1934 te overlijden. Het maakte van haar man Leopold de nieuwe koning en van Astrid de nieuwe koningin van België. Dat werd goed ontvangen door het Belgische volk. Maar helaas sloeg het noodlot toe in 1935: de jonge vorstin (29 jaar toen pas) kwam om het leven bij een auto-ongeluk in Zwitserland. Zij en Leopold kregen samen 3 kinderen: Josephine Charlotte, Boudewijn en Albert.

Vrolijke noot

Een vrolijkere noot om mee af te sluiten is deze: toen Astrid in Antwerpen aankwam nadat haar verloving met Leopold een feit was, vloog zij haar verloofde – letterlijk – om de nek. Dit soort uitingen van liefde en enthousiasme was in die tijd erg ongebruikelijk. Het ontdooide echter iedereen en de nieuwe aanwinst van het Belgische koningshuis werd direct als sympathiek gezien.

Fun fact: In de badplaats Noordwijk is een van de twee boulevards naar Astrid genoemd (de andere naar Wilhelmina. Voor de oorlog kwam de Belgische koninklijke familie graag naar Noordwijk aan Zee.

Tip van de redactie: kleed je als een royal

Scherm­afbeelding 2023 02 01 Om 21.21.42
BESTEL HIER

Astrid draagt hier een kroon van mirre. Dat is een traditie voor Zweedse bruiden.

Koningin Astrid Van België

De prinses met dochter Josephine Charlotte en zoon Boudewijn.

Astrid Foto 2

En een schilderij, door kunstschilders Damien en Rutten. We zien Astrid in een avondjurk en met een diadeem.

Astrid Foto 3

Beeld: Instagram @belgianroyalpalace / KIK-IRPA Brussel