Astrid België Wikipedia Foto

Belgische royals delen leuke weetjes over Astrid

Astrid van Zweden, koningin van België nadat koning Albert in 1934 kwam te overlijden. Astrid was ook geen lang leven gegund: zij overleed in 1935. Het Belgische koningshuis deelt op Instagram bijzondere weetjes over haar.

Ze werd geboren in 1905, op 17 november: inderdaad, vandaag zou haar verjaardag zijn geweest. Ze was Zweedse – een dochter van prins Karel van Zweden – en volgde in haar thuisland een opleiding aan de huishoudschool. Zoiets was destijds nog erg ongebruikelijk. Het werd als modern en vooruitstrevend gezien.

Astrid trouwde met de Belgische koning Leopold III. Eerst op 4 november 1926. En daarna nog eens op 10 november. Onder meer haar familie uit Zweden was aanwezig. En ook royals uit Beieren en Denemarken. De bruid had voor beide voltrekkingen, de eerste was het burgerlijk en de tweede het kerkelijk huwelijk, een andere jurk. Die jurken zijn bewaard gebleven en er wordt zorgvuldig op gepast in de Koninklijke Verzameling, in België.

Koning Albert I kwam in 1934 te overlijden. Het maakte van haar man Leopold de nieuwe koning en van Astrid de nieuwe koningin van België. Dat werd goed ontvangen door het Belgische volk. Maar helaas sloeg het noodlot toe in 1935: de jonge vorstin (29 jaar toen pas) kwam om het leven bij een auto-ongeluk in Zwitserland. Zij en Leopold kregen samen 3 kinderen: Josephine Charlotte, Boudewijn en Albert.

Een vrolijkere noot om mee af te sluiten is deze: toen Astrid in Antwerpen aankwam nadat haar verloving met Leopold een feit was, vloog zij haar verloofde – letterlijk – om de nek. Dit soort uitingen van liefde en enthousiasme was in die tijd erg ongebruikelijk. Het ontdooide echter iedereen en de nieuwe aanwinst van het Belgische koningshuis werd direct als sympathiek gezien.

Astrid draagt hier een kroon van mirre. Dat is een traditie voor Zweedse bruiden.

Koningin Astrid Van België

De prinses met dochter Josephine Charlotte en zoon Boudewijn.

Astrid Foto 2

En een schilderij, door kunstschilders Damien en Rutten. We zien Astrid in een avondjurk en met een diadeem.

Astrid Foto 3

LEES OOK:

Column Marc: koning Carlos van Spanje?

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Beeld: Instagram @belgianroyalpalace / KIK-IRPA Brussel