troonswisseling frederik

Deense koning Frederik openhartig over eerste maanden na troonswisseling

Op 14 januari 2024 werd Frederik koning van Denemarken. Hij blikt terug op de eerste maanden na de troonswisseling. 

Sinds zondag 14 januari 2024 is Frederik koning van Denemarken. Op 31 december kondigde Margrethe aan dat het tijd was voor een verandering en vertelde dat er na maar liefst 52 jaar een troonswisseling plaats zou gaan vinden.

Overweldigend 

Koning Frederik en zijn vrouw koningin Mary gaven hun eerste interview na de troonwisseling aan de Deense zender TV2. Koning Frederik is in dit interview erg eerlijk over zijn gevoelens. Hij vertelde dat hij de eerste maanden als koning van Denemarken ‘overweldigend’ vond. Ondanks een voorbereiding van jaren, kwam er uiteindelijk heel veel op hem af. 

Lees ook: 7 leuke weetjes over koning Frederik van Denemarken

Goed ontvangen

Hij vertelde hierover het volgende: “Het was heel overweldigend en ontroerend voor mij. Ik voelde me buitengewoon goed ontvangen. Het hoogtepunt was misschien wel toen Mary en de kinderen naar buiten kwamen en achter me stonden, terwijl de Denen voor me stonden te juichen en te zwaaien. Het was een van de meest indrukwekkende momenten van mijn leven.” De koning van Denemarken is dankbaar voor de steun van het volk. 

Lees ook: Koning Frederik kondigt eerste staatsbezoeken aan en gaat naar déze landen 

koningin Mary
Koningin Mary en koning Frederik

Prachtig moment

Niet alleen koning Frederik, maar ook zijn vrouw koningin Mary heeft mooie herinneringen aan de troonswisseling. Ze vertelde dat het mooiste moment voor haar was, toen Mary met de kinderen in de troonzaal stond en haar man het balkon al op ging. “Het was een prachtig moment. Ik was zowel heel blij als heel trots”, zegt de koningin hierover. 

Veel veranderingen 

In de korte tijd als koning en koningin, hebben de twee veel dingen beleefd. “Het was soms overweldigend. Er zijn veel veranderingen en beslissingen, zowel grote als kleine. Er zijn nog steeds veel nieuwe dingen die ons tegelijkertijd vertrouwd zijn: een Raad van State leiden, audiënties, ambassadeursontvangsten. Het staat in de functieomschrijving, maar het is nog steeds nieuw”, aldus de nieuwe koning van Denemarken.

Lees ook: Deense koning Frederik deelt zijn plannen in eerste boek

TEKST VERA GULDEMEESTER
BEELD GETTYIMAGES

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Royalty

#Royaltynl