KONING FREDERIK

7 leuke weetjes over koning Frederik van Denemarken 

Sinds januari is Frederik de koning van Denemarken. De hoogste tijd om hem iets beter te leren kennen aan de hand van deze leuke weetjes.

Frederik André Hendrik Christian, zoals koning Frederik voluit heet, werd geboren op 26 mei 1968 in Kopenhagen, Denemarken. De koning is sinds 14 januari 2024 koning van Denemarken. Hij is de oudste zoon van Margrethe en prins Hendrik. 

Olympische betrokkenheid

Koning Frederik is betrokken bij de Olympische Spelen. Hij is lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en heeft verschillende Olympische Spelen bijgewoond. Dit komt onder andere door zijn passie voor sport. 

Lees ook: Dít zei Frederik tijdens tijdens zijn koningspraak vanaf het balkon

Sportieve koning

Koning Frederik is erg sportief en heeft interesse in meerdere sporten. Zo heeft hij in het verleden vaak deelgenomen aan marathons en triatlons. Ook doet hij aan meerdere watersporten. 

Militaire achtergrond

Koning Frederik heeft een militaire achtergrond. Hij heeft de Koninklijke Deense Militaire Academie afgerond en heeft in dienst gezeten bij de Deense strijdkrachten.

Talenknobbel

Koning Frederik heeft een echte talenknobbel. Hij spreekt maar liefst vier talen vloeiend, namelijk Deens, Engels, Frans en Duits. Deze talenkennis draagt bij aan zijn rol als internationale vertegenwoordiger van Denemarken.

Lees ook: Zien! De eerste beelden van de kroning van prins Frederik

Danish King Frederik X Succeeds Queen Margrethe Ii
Koning Frederik samen met zijn vrouw en kinderen

Ontmoeting met zijn vrouw Mary

Frederik en Mary hebben elkaar voor het eerst tijdens de Olympische Spelen van Sydney in 2000 ontmoet. Op dat moment woonde en werkte Mary in Australië, waar ze is opgegroeid. Ze hebben elkaar in een bar ontmoet en de rest is geschiedenis. 

Lees ook: 7 leuke weetjes over koningin Mary van Denemarken

Vier kinderen

Samen met koningin Mary heeft hij vier kinderen: prins Christian, prinses Isabella, prins Vincent en prinses Josephine. Deze jonge royals zijn opgegroeid in de schijnwerpers en hebben verschillende interesses en talenten.

Moderne benadering van koningschap

Koning Frederik en koningin Mary worden beschouwd als modern en toegankelijk. Ze proberen een evenwicht te vinden tussen hun koninklijke verplichtingen en een normaal gezinsleven.

TEKST VERA GULDEMEESTER
BEELD GETTYIMAGES

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Royalty

#Royaltynl