Koningspraak Frederik Balkon Royalty Online

Dít zei Frederik tijdens zijn koningspraak vanaf het balkon

Het zit er weer op. Na 52 jaar op de Deense troon heeft koningin Margrethe plaatsgemaakt voor haar oudste zoon, Frederik, die nu officieel de koning van Denemarken is.

Het historische moment werd bekroond met een traditioneel balkonmoment en een toespraak van de nieuwe koning. Royalty vertaalt hieronder wat hij precies heeft gezegd.

Het is een verantwoordelijkheid die ik met respect, trots en grote vreugde op me neem.

“Mijn moeder, Hare Majesteit Koningin Margrethe II, heeft Denemarken 52 jaar geregeerd”, begint koning Frederik. “Gedurende een halve eeuw is zij met de tijd meegegaan met onze gezamenlijke erfenis als basis. Voor altijd zal zij herinnerd worden als een vorstin buiten het gewone. Mijn moeder is erin geslaagd om één te worden met haar koninkrijk als weinigen. Vandaag gaat de troon over. Mijn hoop is om een verenigende koning van morgen te worden. Het is een taak die ik mijn hele leven heb benaderd.”

Instagram Detdanskekongehus Royalty Online
© Instagram @detdanskekongehus

Lees ook: Frederik is officieel koning: ‘God beware de koning’

De nieuwe Deense koning gaat verder: “Het is een verantwoordelijkheid die ik met respect, trots en grote vreugde op me neem.”Hij vertelt dat het een taak is die hij ‘serieus zal nemen en zal dragen door het vertrouwen dat ik tegenkom’. Ook geeft hij aan dat hij alle steun nodig zal hebben die hij maar kan krijgen. “Van mijn geliefde vrouw, van mijn familie, van jullie en van datgene wat groter is dan wij. De toekomst ga ik tegemoet met de wetenschap dat ik niet alleen sta.” Tot slot eindigt hij zijn speech met de volgende woorden: “Verbonden, verplicht, voor het Koninkrijk Denemarken.”

De oudste zoon van koningin Margrethe is vandaag (14 januari 2024) iets na 14:00 uur officieel ingehuldigd als de koning van Denemarken. Zijn vrouw Mary is koningin en hun achttienjarige zoon Christian krijgt de titel kroonprins. Margrethe zat sinds 1972 op de Deense troon.

Lees ook: 7 leuke weetjes over koningin Mary van Denemarken

TEKST: DENISE DELGADO
BEELD: GETTY IMAGES