Frederik Is Officieel Koning Van Denemarken Royalty Online

Frederik is officieel koning: ‘God beware de koning’

De oudste zoon van koningin Margrethe (83), Frederik (55), is iets na 14:00 uur officieel ingehuldigd als de koning van Denemarken. Zijn vrouw Mary (51) is koningin en hun achttienjarige zoon Christian (18) krijgt de titel kroonprins.

De oudste zoon van koningin Margrethe neemt daarmee haar verantwoordelijkheden over. De plechtigheden beginnen iets later dan verwacht, waardoor ook de abdicatieverklaring om Frederik in te huldigen vertraging oploopt. Maar het papierwerk is intussen rond, en daarmee treedt de laatste vrouwelijke vorst ter wereld af.

God beware de koning

Met die woorden maakt koningin Margrethe, die 52 jaar op de Deense troon zat, de weg vrij voor Frederik en verlaat ze de staatsraad nadat ze haar abdicatie ondertekent. Haar oudste zoon wordt iets na 14:00 uur officieel ingehuldigd als de koning van Denemarken.

Lees ook: Zien! De eerste beelden van de kroning van prins Frederik

Frederik En Mary Delen Kus Op Balkon Kroning Royalty Online
Frederik en Mary delen kus op balkon © ANP

De ceremonie vertoont veel gelijkenis met die van koning Willem-Alexander ruim tien jaar geleden. Hier is geen sprake van een spectaculaire kroning, zoals bijvoorbeeld wel het geval was bij Charles III. Toch gaat het aftreden tegen de Deense traditie in. Net als haar voorgangers was Margrethe ook van plan tot aan haar dood op de troon te zitten. “In dit land hebben we niet aan deze manier van terugtreden gedacht. Het is altijd zo geweest: je blijft zolang je leeft”, zei de koningin in 2016. “Dat is wat mijn vader deed en mijn voorgangers. En zoals ik het ook zie.”

Lees ook: Zien: Deense koningin Margrethe voor de laatste keer in koninklijke koets

Koningin Margrethe maakte op oudejaarsavond bekend af te treden. Ze zat sinds 1972 op de Deense troon. Met haar aftreden verdwijnt de laatste vrouwelijke regerende vorst.

De aanleiding voor dit onconventionele besluit is onder meer de rugoperatie die ze in februari onderging. “Uiteraard gaf de operatie aanleiding tot nadenken over de toekomst: of het tijd was om de verantwoordelijkheid aan de volgende generatie over te laten”, zegt de koningin in haar nieuwjaarstoespraak.

Het valt op dat de echtgenote en vier kinderen van prins Joachim, de jongste zoon van Margrethe, vandaag niet aanwezig zijn in Denemarken. Ze zijn niet vanuit hun woonplaats Washington naar Kopenhagen gekomen voor deze speciale gelegenheid. De officiële reden is ’te druk met school’. Vorig jaar ontstond er echter onenigheid in de familie toen koningin Margrethe haar vier kleinkinderen de titel van prins en prinses ontnam. Joachim zelf is wel aanwezig.

Lees ook: Nikolai spreekt zich uit over verliezen titel ‘prins’

Voor het historische moment uitte premier Mette Frederiksen haar waardering voor de vertrekkende koningin. ‘Vandaag zeggen we een diepgevoeld en toegewijd dankjewel aan onze Koningin.’, begint de premier nder een foto van koningin Marhrethe. ‘Aan ons anker dat ons stevig bij onze wortels heeft gehouden. Aan ons baken wanneer alles in beweging was. Ons verenigingspunt in zowel goede als moeilijke tijden. En ons geweten in de belangrijke vraagstukken van het leven.’ Ze bedankt de vertrekkende koningin voor haar ’toewijding, menselijkheid, rijkdom aan talenten en wijsheid’. ‘Wat u bijna 52 jaar lang hebt bereikt, is een unieke prestatie. Uit het diepst van ons hart en namens heel Denemarken: Bedankt.’

TEKST: DENISE DELGADO
BEELD: GETTY IMAGES/ANP