Margrethe koninklijke koets

Zien: Deense koningin Margrethe voor de laatste keer in koninklijke koets

De Deense koningin Margrethe heeft een drukke week vol afscheidsmomenten voor zich. Afgelopen week nam zij al afscheid van de koninklijke koets. 

Koningin Margrethe kondigde vorige week aan dat ze op 14 januari 2024 afstand gaat doen van de troon. Dit kwam voor iedereen vrij onverwacht. De koningin is op dit moment 52 jaar koningin van Denemarken. De afgelopen dagen en de komende dagen staan in het teken van afscheid nemen, zo ook van haar koninklijke koets. 

Traditionele nieuwjaarsrit

Ieder jaar legt de Deense koningin Margrethe (83) een traditionele nieuwjaarsrit af. Zo ook dit jaar. Dit jaar is het alleen met een ander gevoel dan normaal, want het was de laatste keer dat de koningin het Deense volk vanuit haar koets gedag zwaaide. 

Lees ook: Koningin Margrethe van Denemarken treedt na 52 jaar af

Druk op de straten

Het was erg druk op de straten in Kopenhagen. Het Deense publiek wilde dan ook graag de koningin nog een laatste keer groeten. Gekleed in een warme jas met witte handschoenen zwaaide de koningin vanuit de koninklijke koets naar de Denen, die langs de route van paleis Amalienborg naar paleis Christiansborg stonden. Meerdere Denen lieten aan de Deense omroep ‘DR’ weten hoe erg ze het vinden dat de koningin Margrethe zal vertrekken. Toch vinden ze het ook tijd voor meer rust voor haar, aangezien ze ook niet meer de jongste is. 

Queen Margrethe Ii Of Denmark Golden Carriage New Year's Ride
Koningin Margrethe in haar koninklijke koets

Onverwacht nieuws tijdens nieuwjaarstoespraak  

Koningin Margrethe kondigde tijdens haar nieuwjaarstoespraak onverwachts aan dat ze de troon zal afstaan aan haar zoon. “Ik heb besloten dat dit het juiste moment is”, vertelde de koningin in haar speech. “Op 14 januari 2024, 52 jaar nadat ik mijn geliefde vader ben opgevolgd, zal ik aftreden als koningin van Denemarken.” 

Lees ook: Tweeling Charlène voor het eerst in nieuwjaarstoespraak

Aanleiding voor aftreden 

De aanleiding voor het aftreden is onder andere de rugoperatie die Margrethe in februari 2023 onderging. “Het ging goed, dankzij het vakkundige zorgpersoneel dat voor mij zorgde. Uiteraard gaf de operatie ook aanleiding tot nadenken over de toekomst: of het tijd was om de verantwoordelijkheid aan de volgende generatie over te laten”, aldus koningin Margrethe. Haar oudste zoon, kroonprins Frederik (55), wordt haar opvolger.

TEKST VERA GULDEMEESTER
BEELD GETTYIMAGES
DATUM 08-01-2024

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Royalty

#Royaltynl