Margrethe Denemarken

Koningin Margrethe van Denemarken treedt na 52 jaar af

Op 14 januari doet koningin Margrethe (83) afstand van de troon, na een koningschap van 52 jaar over Denemarken. Dat heeft de vorstin bekendgemaakt in haar eindejaarstoespraak.

Op 14 januari 2024 – 52 jaar nadat ik mijn geliefde vader ben opgevolgd – zal ik aftreden als koningin van Denemarken

Koningin Margrethe wordt opgevolgd door haar zoon Frederik. “Ik heb besloten dat dit het juiste moment is”, zegt ze. “Op 14 januari 2024 – 52 jaar nadat ik mijn geliefde vader ben opgevolgd – zal ik aftreden als koningin van Denemarken.”

Lees ook: Drama bij bootreis Margrethe

Koningin Margrethe onder het mes

De beslissing tot aftreden kwam voort uit onder andere de rugoperatie die koningin Margrethe in februari onderging. Ze benadrukte tijdens haar aankondiging de succesvolle uitkomst van de operatie, dankzij het deskundige zorgpersoneel dat voor haar zorgde. De ingreep bracht haar ook tot reflectie over de toekomst en of het nu het juiste moment was om de verantwoordelijkheid over te dragen aan de volgende generatie.

Lees ook: Koninklijk Deens verjaardagsfeestje afgeblazen

Warmte en steun

De koningin drukt haar dank uit voor de ‘overweldigende warmte en steun’ die ze de afgelopen jaren heeft ontvangen. Ze bedankt de diverse regeringen, met wie het altijd de moeite waard was om samen te werken, evenals het Deense parlement dat haar altijd met vertrouwen heeft ontvangen.

Ook toont ze koningin Margrethe waardering voor degenen die de koningin en haar familie hebben ontvangen bij verschillende evenementen. “De steun en hulp die ik door de jaren heen heb ontvangen, zijn doorslaggevend geweest voor het kunnen uitvoeren van mijn taak. Ik hoop dat het nieuwe koninklijke paar met hetzelfde vertrouwen en dezelfde genegenheid zal worden ontvangen als ik.”

Tip van de redactie

Met zijn rauwe, nietsontziende eerlijkheid is Reserve een grensverleggend boek vol inzichten, onthullingen, zelfonderzoek en zwaarbevochten wijsheid over hoe liefde het uiteindelijk wint van verdriet. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST DENISE DELGADO
BEELD GETTY IMAGES