troonswisseling

Koningin Margrethe hield troonswisseling voor iedereen geheim

Koningin Margrethe van Denemarken heeft haar wens voor de troonswisseling voor iedereen in haar directe omgeving tot op het eind geheim gehouden.

Koningin Margrethe maakte op oudejaarsavond bekend dat ze na 52 jaar afstand van de troon zal doen. De troonswisseling zal op zondag 14 januari plaatsvinden. Haar zoon kroonprins Frederik zal de koningin gaan opvolgen.  

Diep geheim over troonswisseling

Koningin Margrethe nam haar besluit in het diepste geheim. Zelfs kroonprins Frederik hoorde pas een paar dagen voor haar aankondiging over haar plannen. De Deense krant Weedendavisen laat hierover het volgende weten: “Niet alleen kroonprins Frederik, maar ook premier Mette Frederiksen kreeg het zo laat te horen. Ze kon daardoor zelfs haar nieuwjaarstoespraak weggooien en moest op het allerlaatste moment een nieuwe schrijven.”

Lees ook: Koningin Margrethe van Denemarken treedt na 52 jaar af

Ook vrienden wisten het niet

Koningin Margrethe heeft al jaren een vaste groep met vrienden en ook deze mensen heeft ze niet ingelicht. Ze wilde echt dat het een beslissing van haarzelf zou worden, in plaats van dat ze andere meningen te horen zou krijgen. 

Lees ook: Leuke kiekjes van Margrethe die de hond uitlaat

Margrethe koninklijke koets
Koningin Margrethe voor de laatste keer in haar koninklijke koets

Laatste officiële taak achter de rug 

Inmiddels heeft koningin Margrethe haar laatste officiële taak achter de rug. Er stonden in de afgelopen dagen nog een paar openbare audiënties op het programma. Sinds 1972 heeft de koningin iedere maand maar liefst tussen de 50 en 150 Denen op audiëntie gehad. In de 52 jaar dat zij koningin van Denemarken was, heeft ze meer dan 50.000 gesprekken gehad. 

Lees ook: Beatrix en Margrethe, vriendinnen door de jaren heen

TEKST VERA GULDEMEESTER
BEELD GETTYIMAGES
DATUM 10-01-2024

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Royalty

#Royaltynl