Kroning Frederik Van Denemarken Royalty Online

Zien! De eerste beelden van de kroning van prins Frederik

Vandaag, op zondag 14 januari, draagt de Deense koningin Margrethe (83) na 52 jaar de troon over aan haar oudste zoon, kroonprins Frederik (55).

De koninklijke stoet vertrok om 13.38 uur vanuit paleis Amalienborg richting kasteel Christiansborg, waar Margrethe haar abdicatieverklaring ondertekende. Ze reed in een koets, begeleid door een koninklijk regiment te paard. Frederik, Mary en hun oudste zoon Christian – de nieuwe kroonprins – zaten in een zwarte Rolls-Royce. In de drukke Deense hoofdstad werd enthousiast gezwaaid met Deense vlaggetjes, en ook Australische vlaggen wapperden ter ere van de oorspronkelijk Australische Mary.

Lees ook: Wie is Prinses Mary, de nieuwe koningin van Denemarken?

Deense Prinsesnpaar Tijdens Royalty Online
Kroonprins Frederik en kroonprinses Mary komen aan in een Rolls Royce © Getty Images
Menigte Kroning Frederik Denemarken Royalty Online
© ANP/HH
Inhuldiging Frederik Van Denemarken Royalty Online
© ANP

De troonwisseling begint om 14.00 uur en duurt tot 17.00 uur. De ceremonie start bij kasteel Christiansborg in Kopenhagen, met een zitting van de Deense Raad van State, waar zowel Frederik als Margrethe hun handtekening zetten onder de abdicatieverklaring. Frederik is vanaf dan de nieuwe koning.

Frederik En Margrethe Zetten Handtekening Troonafstand Royalty Online
Koningin Margrethe zet haar handtekening onder de abdicatieverklaring. © DR 1/Screenshot 14 januari 2024
Kroning Prins Frederik Royalty Online

Lees ook: Kroonprins Frederik laatste moment op de hoogte van troonsafstand moeder

Om 15.00 uur spreekt Frederik een verklaring uit vanaf het balkon. Daarna worden de koninklijke vaandels per koets van Christiansborg naar Amalienborg gebracht, de nieuwe residentie van de koning en zijn gezin.  Niet met de auto, maar in de koets waarmee Margrethe eerder naar Christiansborg was gekomen.

TEKST DENISE DELGADO
BEELD GETTY IMAGES/ANP/HH