Frederik Margrethe Troonwisseling Royalty Online

Kroonprins Frederik laatste moment op de hoogte van troonsafstand moeder

Kroonprins Frederik van Denemarken (55) was slechts enkele dagen voor de publieke aankondiging van koningin Margrethe op de hoogte gebracht van haar besluit om afstand te doen van de troon.

Dat meldt de Deense krant Weekendavisen. Margrethe had haar beslissing in het diepste geheim genomen, waarbij zelfs de premier pas laat op de hoogte werd gesteld.

Lees ook: Zien: Deense koningin Margrethe voor de laatste keer in koninklijke koets

Beste vrienden van Margrethe wisten van niets

Zelfs premier Mette Frederiksen vernam het nieuws zo laat dat ze haar nieuwjaarstoespraak opnieuw moest opstellen. Bovendien was geen van de beste vrienden van de koningin op de hoogte gebracht.

In tegenstelling tot de Nederlandse troonswisseling, waarbij koningin Beatrix ruim van tevoren haar zoon Willem-Alexander informeerde, was de Deense aankondiging een verrassing voor velen.

Lees ook: Koningin Margrethe van Denemarken treedt na 52 jaar af

Na 52 jaar

Op oudejaarsavond kondigde koningin Margrethe aan na 52 jaar afstand te doen van de troon. Haar zoon zal aankomende zondag de troon overnemen.

Tip van de redactie

Met zijn rauwe, nietsontziende eerlijkheid is Reserve een grensverleggend boek vol inzichten, onthullingen, zelfonderzoek en zwaarbevochten wijsheid over hoe liefde het uiteindelijk wint van verdriet. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST DENISE DELGADO
BEELD ANP/EPA