koningin mary weetjes

7 leuke weetjes over koningin Mary van Denemarken

Vandaag is het zover: Mary van Denemarken wordt koningin. Check hier zeven leuke weetjes over haar. 

Mary Elizabeth Donaldson, zoals de koningin voluit heet, werd geboren op 5 februari 1972 in Hobart, Tasmanië, Australië. Ze heeft altijd in Australië gewoond, tot ze in 2000 koning Frederik van Denemarken ontmoette. 

Ontmoeting met koning Frederik

De toen nog kroonprins Frederik en Mary ontmoetten elkaar in een bar in Sydney, tijdens de olympische spelen van Sydney in 2000. Hun relatie bloeide op en ze trouwden op 14 mei 2004 in de kathedraal van Kopenhagen. Mary werd daardoor direct kroonprinses van Denemarken.

Lees ook: Dit is prinses Mary’s grootste angst

Spreekt meerdere talen

Mary spreekt verschillende talen, waaronder Engels, Deens en Frans. Haar multiculturele achtergrond draagt bij aan haar vermogen om met mensen van veel verschillende nationaliteiten te communiceren.

Liefdadigheidswerk 

Als kroonprinses was Mary altijd betrokken bij verschillende liefdadigheidsorganisaties en zet ze zich in voor kwesties als gezondheidszorg, sociale rechtvaardigheid en kinderrechten.

Icoon op het gebied van mode 

Koningin Mary is dol op mode. Ze staat bekend om haar elegante stijl en wordt vaak beschouwd als een mode-icoon. Haar kledingkeuzes worden nauwlettend gevolgd, en ze wordt vaak geprezen voor haar stijlvolle en tijdloze outfits.

Lees ook: Mary van Denemarken draagt een geweldig pak

Princess Isabella Of Denmark Confirmation At Fredensborg Palace
Koningin Mary met koning Frederik en hun kinderen

Dol op haar gezin 

Koningin Mary en Koning Frederik hebben vier kinderen: prins Christian, prinses Isabella en de tweeling prins Vincent en prinses Josephine. Het gezin staat bekend om hun toewijding aan elkaar en hun publieke rol in Denemarken. Koningin Mary is dol op haar gezin en brengt iedere minuut van haar vrije tijd met ze door. 

Lees ook: Koningin Margrethe van Denemarken treedt na 52 jaar af

Meerdere diploma’s

Mary heeft een diploma in handelsrecht en een diploma in reclame. Haar academische achtergrond heeft haar geholpen bij haar betrokkenheid bij diverse zakelijke en maatschappelijke activiteiten.

Titels en onderscheidingen

Als kroonprinses van Denemarken heeft Mary eerder verschillende koninklijke titels en onderscheidingen ontvangen, waaronder de Orde van de Olifant, de hoogste Deense ridderorde.

TEKST VERA GULDEMEESTER
BEELD GETTYIMAGES
DATUM 14-01-2024

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Royalty

#Royaltynl