staatsbezoeken frederik

Koning Frederik kondigt eerste staatsbezoeken aan en gaat naar déze landen 

Koning Frederik en zijn vrouw koningin Mary van Denemarken gaan voor het eerst op staatsbezoek en gaan direct naar meerdere landen. 

Sinds zondag 14 januari 2024 is Frederik koning van Denemarken. Op 31 december kondigde Margrethe aan dat het tijd was voor een verandering en vertelde dat er na maar liefst 52 jaar een troonswisseling plaats zou gaan vinden.

Aankondiging door het Deense hof

Het Deense hof maakte bekend dat het koninklijk paar dit voorjaar naar Zweden en Noorwegen gaan. Dit niet alleen, ze zullen ook officiële bezoeken brengen aan de eilandengroep Faeröer en Groenland. Alle bezoeken zullen worden afgelegd met het koninklijk jacht Dannebrog.

Lees ook: Deense koning Frederik deelt zijn plannen in eerste boek 

Strakke planning staatsbezoeken

Koning Frederik en koningin Mary hebben een drukke en strakke planning. De twee zijn op 6 en 7 mei op staatsbezoek in Zweden. Dit is de start van het grote tournee door Scandinavië. Op 14 en 15 mei zal het koninklijk paar op staatsbezoek in Noorwegen zijn. Vervolgens brengen ze van 11 tot en met 14 juni een officieel bezoek aan Faeröer. Ze zullen afsluiten met een officiële reis naar Groenland. Daar trekken ze iets langer voor uit: van 29 juni tot 8 juli zullen de twee daar zijn. Hoe de planning er op die dagen uit komt te zien, dat zal net voor de bezoeken bekend worden gemaakt. 

Lees ook: 7 leuke weetjes over koning Frederik van Denemarken

Danish Royal Family Received In Danish Parliament
Koning Frederik met zijn vrouw koningin Mary

Bezoek volgens traditie

Deze bezoeken zullen de eerste officiële ontmoetingen zijn met o.a. de Zweedse koning Carl Gustaf en zijn vrouw koningin Silvia. Dit geldt hetzelfde voor de Noorse koning Harald en koningin Sonja. Waarom koning Frederik een reis maakt naar deze landen en niet andersom? Dit heeft allemaal met traditie te maken. De vorst die het kortst zit, zal als eerste een bezoek brengen aan een vorst die langer op de troon zit. 

Lees ook: Dít zei Frederik tijdens zijn koningspraak vanaf het balkon

Tip van de redactie

Deze glazen kroon theelichthouder straalt landelijke romantiek uit. Kaarslicht tovert er een warme gloed in. Perfect te combineren met andere theelichthouders voor een sfeervol geheel. Voor meer informatie klik op onderstaande button. 

TEKST VERA GULDEMEESTER
BEELD GETTYIMAGES

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Royalty

#Royaltynl