troon

Koning Charles vandaag precies één jaar op de troon 

Koning Charles viert vandaag, maandag, zijn eerste jubileum als koning van het Verenigd Koninkrijk. Precies een jaar geleden werden hij en zijn vrouw, koningin Camilla, gekroond. 

Charles werd al koning toen zijn moeder, Queen Elizabeth, in september 2022 op 96-jarige leeftijd overleed. Zij was ruim 70 jaar koningin van het Verenigd Koninkrijk. Op 6 mei 2023 werd koning Charles officieel gekroond als koning en nu zit hij alweer een jaar op de troon.

Eerste jubileum

Koning Charles viert nu zijn eerste jubileum als koning van het Verenigd koninkrijk. Charles zit een jaar op de troon en het Britse hof staat stil bij deze feestelijke dag met een post op Instagram. “Vandaag is de eerste verjaardag van de kroning van de koning en koningin in Westminster Abbey. Naast de dienst zelf omvatte het kroningsweekend een koetsoptocht door het centrum van Londen, een fly-by, een koninklijke saluut in de tuinen van Buckingham Palace, een concert bij Windsor Castle en een vrijwilligersinitiatief voor het hele Verenigd Koninkrijk.”

Lees ook: Regen in Londen, kroning begonnen

Geen makkelijk jaar

Ondanks deze feestelijke dag, is het natuurlijk geen makkelijk jaar geweest voor koning Charles. Begin dit jaar ging de koning onder het mes, omdat hij een vergrote prostaat zou hebben. Niet veel later werd er naar buiten gebracht dat hij kanker had. De koning deed wat hij kon, maar moest toch ook een stapje terug doen om aan zijn herstel te denken.

Lees ook: Willem-Alexander en Máxima bij kroning

Foto’s van de kroning

De kroning van koning Charles was natuurlijk een dag om niet te vergeten. Bekijk hier wat mooie foto’s van 6 mei 2023. 

Londen Kroning Koning Charles Iii
Kroning Charles in 2023
In de koets
Charles en Camilla in de koets
Their Majesties King Charles Iii And Queen Camilla Coronation Day
Charles tijdens de kroningsdag
Charles
KONING CHARLES

TEKST VERA GULDEMEESTER
BEELD GETTYIMAGES/ANP

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Royalty

#Royaltynl