Column Marcvanderlinden

Koninklijk Parma

Als royaltyjournalist zie je veel van de wereld. Je komt, met een beetje geluk, op bijzondere plekken waar je als normaal sterveling niet zo snel zou rondlopen. Maar vaak is het dan zo druk dat er weinig tijd is om alle indrukken in je op te nemen. Dat is anders met de plekken waar onze koninklijke familie heel veel neerstrijkt. Ik ken Lech inmiddels op mijn duimpje omdat de Oranjes daar al ruim vijftig jaar naar toe gaan. En ook in Tavarnelle, waar de koningin 's zomers verblijft, kan ik mijn weg al aardig vinden. Ik weet waar je wel moet logeren en waar niet en natuurlijk waar je lekker kunt eten.

Het lijkt er op dat de Italiaanse stad Parma ook zo'n vaste bestemming gaat worden. Afgelopen weekend was ik er om een reportage te maken over de familie de Bourbon de Parme. Het was bijzonder om te zien hoezeer de inwoners van Parma weglopen met mensen die wij eigenlijk 'alleen maar' zien als leden van de Nederlandse koninklijke familie. In Parma worden prins Carlos – die sinds vorig jaar de hertog van Parma is -, zijn echtgenote en de rest van de familie echter gezien als van de Parmezanen. Het is daar 'ónze hertog', 'ónze prinsen' en ga zo maar door.

Prins Carlos en zijn broer Jaime spreken vloeiend Italiaans en treden met veel flair op. Ze weten een brug te slaan tussen mooie oude tradities en moderne idealen en mobiliseren 'hun' mensen tot het inzamelen van veel geld voor diverse goede doelen. En dat allemaal in het prachtige decor van de stad Parma. Het is op zich maar een klein stadje (170.000 inwoners) maar wel eentje met koninklijke allure. En wat een stempel heeft men door de eeuwen heen gedrukt op de wereld. De Parmaham en Parmezaanse kaas zijn natuurlijk wereldberoemd. Maar Parma heeft ook een eigen mineraalwater (Fonti San Fermo) en zelfs een eigen parfum (Aqua di Parma) met daarop het wapen van dé hertog van Parma. Het was bepaald geen straf om tussen de officiële momenten met de familie de Bourbon de Parme door te wandelen door de eeuwenoude straten of te drinken op het prachtige Garibaldiplein in het hart van de stad. Zo dachten ook prinses Margarita, haar echtgenoot Tjalling ten Cate en zuster Carolina er over. Want toen het officiële programma er op zat en fotograaf Reni van Maren en ik van een glaasje wijn genoten op het terras, zagen we dat zij dat aan de overkant van het plein óók gingen doen. Parma geniet in Parma. Kan het mooier?